in , , ,

Wat nou, “tarieven zzp’ers stijgen fors” ?!?

Eergisteren kopte Telegraaf.nl dat het enorme leger aan zzp’ers en freelancers in ons land weer een beetje lucht krijgt omdat “de tarieven fors stijgen”. Ook NUzakelijk.nl kopte dat de “tarieven van freelancers flink omhoog zijn gegaan”. Beiden hadden een persbericht ontvangen van een van de vele bemiddelaars en publiceerden klakkeloos dat het gemiddelde uurtarief  dat opdrachtgevers bereid zijn te betalen met maar liefst 29% zou zijn gestegen.

 

Toevallig kwam het CBS uitgerekend gisteren met cijfers over de gemiddelde tarieven in de commerciële dienstverlening in het eerste kwartaal 2013 ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder.

Wat bleek: volgens het CBS zijn die tarieven toch bijna één heel procent gestegen. Wel 0,8% om precies te zijn. Er zal best wat verschil zitten tussen beide gegevens. Maar dat zzp’ers gemiddeld 29% meer zijn gaan verdienen en alle dienstverlenende bedrijven slechts 0,8%, lijkt mij op basis van beide ‘onderzoeken’ zeer onwaarschijnlijk.

CBS: tarieven dienstverlening gemiddeld 0,8% gestegen

Het uitermate serieuze CBS houdt op een gestructureerde wijze allerlei gegevens bij om daar op regelmatige basis conclusies uit te trekken. Zo ook over de tarieven in de verschillende sectoren in de commerciële dienstverlening. Die gemiddeld dus met 0,8% zijn gestegen.

Wie precies wil lezen wat het CBS concludeerde over diverse branches kan het persbericht over hun ‘dienstenmonitor’ lezen en indien gewenst de precieze percentages in de verschillende branches bekijken. Inclusief allerlei leuke plaatjes.

Telegraaf en NUzakelijk: 29% stijging tarieven zzp’ers

Bemiddelen tussen opdrachtgevers en het groeiende leger zelfstandigen is tegenwoordig big business. Om op te vallen in het woud van bemiddelaars stuurde een van hen een persbericht rond over iets dat wij plaatsen in de categorie ‘komkommertijdonderzoekjes’. Met andere woorden: onderzoeken waarvan je de resultaten niet voor zoete koek moet aannemen. Je zou denken dat redacteuren van nieuwsmedia als De Telegraaf en NUzakelijk dat ook weten.

 

Het persbericht waar De Telegraaf en NUzakelijk zich op baseerden betrof de resultaten van een analyse van de gevraagde tarieven in ruim 37.000 via de bemiddelaar uitgebrachte offertes. De enige conclusie die je daaruit kunt trekken is dus dat de prijzen dus die zelfstandigen het afgelopen jaar via een van de vele bemiddelingssites VROEGEN zijn gestegen met 29%.

Lieve redacteuren, denk aub voortaan even na

Om als Telegraaf te concluderen dat de tarieven die klanten HEBBEN BETAALD fors zijn gestegen, is dus wat voorbarig. Ik kan zo een paar redenen bedenken waarom ik betwijfel of de bevindingen van één bemiddelingssite representatief zijn voor alle zzp’ers in Nederland.

  • Op bemiddelingssites is maar een beperkt deel van de dienstverleners actief (bijv. notarissen, architecten en makelaars hebben er niks te zoeken). Het is dus een verre van een compleet beeld.
  • Op bemiddelingssites zijn telkens andere mensen actief, het kan goed zijn dat door de aanhoudende crisis steeds meer zelfstandigen met hoge(re) uurtarieven daar actief worden. De bemiddelaar zou dus best appels met peren kunnen hebben vergeleken.
  • Ook zou het zomaar kunnen dat doordat online bemiddeling steeds bekender wordt, er steeds meer serieuze klussen worden aangeboden waar mensen met hogere tarieven op reageren.

Om te voorkomen dat iedereen die voor zijn beeldvorming afhankelijk is van websites als NU.nl en Telegraaf.nl, gaat denken dat zzp’ers weer druk hun zakken aan het vullen zijn (ik hoor andere signalen), hierbij een verzoek.

Lieve redacteuren,

Willen jullie voortaan – ondanks jullie aandrang om zo veel mogelijk nieuws te brengen –  persberichten van commerciële aanbieders een ietsie pietsie kritischer bekijken, voordat jullie het zomaar als vaststaand feit op jullie sites zetten? Zeker de komende (komkommer)maanden.

En oh ja, wij zijn deze website niet begonnen omdat we redacteuren zwart willen maken, maar omdat we graag goede berichtgeving voor en over ondernemers willen. Jullie mogen ons dus ook best bellen, mailen of twitteren om bij twijfel OndernemersFacts bij ons te checken.

5 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondernemers zijn in 20 jaar gemiddeld 29% minder gaan verdienen

Bedrijven met kwetsbare werknemers niet failliet laten gaan loont!