in ,

KvK’s Hallo! geeft ‘strijd’ met Higherlevel.nl op

Na zes jaar een tweede online forum voor zelfstandige ondernemers in de lucht houden, stopt de Kamer van Koophandel op 23 november definitief met haar online forum annex community Hallo.kvk.nl. Volgens de Telegraaf nadat er valse paspoorten op de site werden aangeboden. Volgens ingewijden is het toeval dat hun berichtgeving daarover ongeveer tegelijkertijd was met het al geplande moment om naar buiten te brengen dat ze stoppen.

Het bericht in de Telegraaf maakte afgelopen weekend pijnlijk duidelijk waarom fora als Hallo! het op termijn allemaal afleggen tegen ‘echte’ online communities. Het geheim van elke succesvolle online community – annex vragenforum – is een actief team van moderatoren, die alle dubieuze en reclameberichten zo snel verwijderen dat bezoekers er geen last van hebben.

Hallo! zeker niet enige community die ‘faalt’

De Kamer van Koophandel is overigens verre van de enige grote partij die de afgelopen 15 jaar veel geld heeft gestopt in het opzetten van een online community voor ondernemers. Om vervolgens na een aantal jaar te moeten besluiten ermee te stoppen.

De duurste die in mijn geheugen zit is Flametree van de ABN AMRO, in 2008 door een grote it-partij voor veel geld gebouwd. Waarna er geen geld meer was om de dramatisch functionerende website te verbeteren en goed in de markt te zetten. Zodat de site binnen 2 jaar al weer stopte.

Maar ook community-achtige projecten en onderdelen van de websites van andere partijen komen niet van de grond. Of leiden een kwijnend bestaan. Omdat er wel geld is gestopt in het opzetten van het forum, maar geen geld en tijd is voor het onderhouden ervan.

Higherlevel.nl, van ondernemers voor ondernemers

Naast een aantal gespecialiseerde fora voor ondernemers met specifieke bedrijven die prima draaien, is het enige succesvolle algemene ondernemersforum het al meer dan 13 jaar bestaande Higherlevel.nl.

Dat ging op 13 februari 2002 van start nadat 2 failliete ondernemers bij het Ministerie van Economische Zaken hadden aangeklopt of die wilde helpen met ervaren ondernemers starters te laten helpen met bij hun levende vragen. Op een internetsite. In de hoop daarmee andere starters te behoeden voor de fouten die bij henzelf hadden geresulteerd in een faillissement. Het ministerie besloot hen die kans te gunnen.

Inmiddels is 1 van die ondernemers al 13 jaar ambtenaar met als belangrijkste taak de honderden ondernemers die anderen gratis helpen, te faciliteren. Zij zorgt dat de groep ondernemers die als vrijwilliger moderator is, groot en goed genoeg blijft om de inhoudelijke kwaliteit te borgen. En spam zo snel mogelijk te verwijderen.

Higherlevel verwelkomt Hallo! bezoekers

De lancering van Hallo! heeft de actieve leden van Higherlevel destijds verbaasd, want waarom zou het ministerie dat Higherlevel financiert en toezicht houdt op de Kamer van Koophandel, een tweede vergelijkbaar forum willen. Dat zorgt immers alleen maar voor versnippering. Inmiddels hebben ministerie en KvK gelukkig besloten beide fora niet bij elkaar te voegen, maar het best werkende te handhaven.

Dat was voor actieve Higherlevel-leden overigens al maanden duidelijk, want sinds enige tijd is de KvK daar ook actief. Vooralsnog vooral met vragenstellers attenderen op algemene informatie op Ondernemersplein.nl (dat zij beheren) en op hun eigen KvK.nl.

Zodra de KvK-mensen beseffen dat mensen pas vragen stellen op Higherlevel.nl als ze op Ondernemersplein.nl of andere websites niet de door hen gezochte – en vaak erg specifieke – informatie kunnen vinden, gaat de samenwerking tussen Higherlevel en de KvK vast helemaal goed komen.

higherlevel.nl heet bezoeker hallo van kamer van koophandel van harte welkom

Daarop vooruitlopend heet Higherlevel.nl momenteel de bezoekers van Hallo! van harte welkom. Maar wijst ze er wel meteen op dat zelfpromotie op Higherlevel niet mag. Want juist de enorme hoeveelheid daarvan, is er ongetwijfeld mede debet aan dat ook Hallo! het niet heeft gered.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zzp’ers vooralsnog geen interesse in de nieuwe ‘pensioenen’

VAR wordt per 1 mei 2016 vervangen door modelovereenkomsten