in , ,

Een redelijk uurtarief voor een zzp’er bij een landelijk dagblad

De internetversie van het beloningsadvies vind je op www.intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Merel is 25 en werkt als zzp’er bij een landelijk dagblad op de internetredactie. Dat doet ze nu zo’n vier jaar, fulltime. Als iets met grote chocoladeletters ‘SCHIJNCONSTRUCTIE’ schreeuwt, is het dat wel. Voor de mensen onder ons die nog twijfelen, ze werkt voor €15 euro per uur. De adviseurs van De Volkskrant leven kennelijk in een ander universum, door de bank genomen vinden ze dit uurtarief ‘laag maar OK’. Het is niet OK, het is belachelijk.

Het artikel verscheen 27 mei in De Volkskrant en het ‘hele advies’ is online te lezen bij Intermediair.

Eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ‘Merel’ inderdaad fulltime bij de krant werkt. De kop geeft aan dat Merel €2.280 ontvangt voor 40 uur werk. Ik vermoed dat men is uitgegaan van €2.280 per vier weken. In dagbladenland werkt een full-timer 152 uur per vier weken, en 152 maal €15 is de gewraakte €2.280.

 

Berenschot Beloningsadvies

De ironie ligt op straat, en soms bijt ze je in het gezicht. Het genoemde adviesbureau Berenschot biedt haar klanten onder meer een integrale visie op beloningsbeleid. We hadden er vorige maand nog een workshop kunnen volgen.

Joanne Kok van Berenschot meent dat een uurtarief van €15,- “voor een zzp’er op deze plek niet substantieel te laag is.”

Ik wel. Ik zal proberen uit te leggen waarom, en omdat ik de kwaadste niet ben, ook proberen aan te geven wat haar tarief ten minste zou moeten zijn. Heel veel verstand van de dagbladensector heb ik niet, dus wellicht dat ik hier en daar een verkeerde inschatting maak. Tot zover de disclaimer.

De dagbladensector kent een CAO, met behulp van Google en een behulpzame twitteraar is die zo te vinden. In het functiegebouw voor dagbladjournalisten kun je opzoeken in welke salarisschaal je valt, dat is afhankelijk van het soort werk wat je doet, en of je een ‘ster-verslaggever’ bent of niet (het staat er echt, maar dit terzijde). Als ik Merels werkzaamheden (in het weekend verantwoordelijk voor de site van een landelijk dagblad, meldt het artikel) inschaal op het niveau van ‘Redacteur 5’, denk ik dat we haar eerder tekort doen dan haar te hoog inschalen.

In de salarisschaal staat dat in 2014 het salaris voor dat werk ten minste €2.256 was. Ik vermoed dat ze ook in de dagbladensector jaarlijkse verhogingen kennen, dus dat iemand die het werk al vier jaar doet, al lang niet meer op het minimum van die schaal zit. Maar je moet ergens van uit gaan, waarom dan niet hiervan.

Die €2.256 is het minimale bruto-loon voor een werknemer op dat niveau. Is het dan redelijk om van een zzp’er een vergelijkbaar tarief te verwachten?

 

Of je daar veel voor moet werken

Reken even vrolijk mee. Een werknemer (in loondienst) heeft recht op 25 vakantiedagen per jaar. Daarnaast heeft de werknemer recht op vakantiegeld. Omdat in de dagbladen-CAO de ‘normale arbeidsduur’ niet per maand, maar per vier weken wordt bepaald, ga ik er maar vanuit dat de genoemde salarissen ook per vier weken bepaald zijn.

Er zitten 13 periodes van vier weken in een jaar, dus als Merel hetzelfde werk zou doen als werknemer, zou ze op jaarbasis 13 x €2.256 ontvangen, plus 8% vakantiegeld. Dat is bruto €31.674. Voor dat geld moet ze dan 47 weken werken (want ze zou recht hebben op 25 doorbetaalde vakantiedagen). Is Merel wel eens ziek? Iedereen is wel eens ziek, de verzuimpercentages lagen in 2014 tussen de 2,1% en de 4,9%. Als ik Merels werkgever was, hield ik rekening met ten minste één week ziekte per jaar.

Dus Merel-de-werknemer zou 46 weken (plus 1 week ziekte, plus 5 weken vakantie maakt 52) moeten werken om bruto €31.674 te verdienen. Dan laat ik de nationale feestdagen nog buiten beschouwing.

 

Brutoloon ligt niet op Planeet Uurtarief

€31.674 gedeeld door 46 weken is €688 per week, met een 38-urige werkweek is dat zo’n €18 per uur. Wat zegt dat getal? Dat is het bruto-loon dat een medewerker-in-loondienst ontvangt voor de uren dat hij/zij daadwerkelijk werkt. Is het daarmee vergelijkbaar met een uurtarief van een zzp’er? Hell no.

Een zzp’er krijgt niet doorbetaald bij ziekte, heeft geen recht op een ww-uitkering bij ontslag of een wga-uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Merel-de-zzp’er neemt niet deel aan het pensioenfonds voor Dagbladjournalisten en zal dus zelf pensioen op moeten bouwen. Kort samengevat: de werknemer-in-loondienst krijgt in de meeste gevallen naast zijn inkomen nu, ook inkomen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. De zzp’er regelt dat zelf.

Iets wat lastiger in een getal te vatten is, is de ontslagbescherming die een werknemer heeft. Tuurlijk, die is ook niet meer wat het geweest is, maar als er twee webredacteuren zijn, waarvan er één in loondienst, mag u raden welke er als eerste sneuvelt als de krant een nieuwe aandeelhouder krijgt.

Je kan je de vraag stellen “wat kost dat de krant, al die werknemersverzekeringen, pensioenen en alles?” Als vuistregel wil ik best ‘tussen de 30% en 50% bovenop het brutoloon’ in de lucht gooien, maar daarmee bereken je geen tarief, je berekent hooguit een argument in de onderhandelingen.

Er bestaat voor zzp’ers geen verzekering tegen ‘geen opdrachten’.

Zal ik dat herhalen? Nee, misschien is één keer wel genoeg.

Al het andere is in principe verzekerbaar. Wat zou je als zzp’er kwijt zijn als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil die vanaf dag 1 uitbetaalt? Wat zou je betalen voor een oudedagsvoorziening gebaseerd op het gemiddelde inkomen in je carrière? Ik denk dat ik nog aan de onderkant zit, als ik gok dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering gerust €2.000 per jaar mag kosten. Als je voor je oudedagsvoorziening €3.000 per jaar opzij legt, wordt dat een deuk in een pakje boter, maar geen Zwitserleven-gevoel.

Daarmee kom ik, laag ingeschat, op zo’n €5.000 kosten die een zzp’er heeft om zijn inkomen enigszins te handhaven bij ziekte en ouderdom. Tegen het wegvallen van opdrachten kun je je als zzp’er niet verzekeren, of had ik dat al gezegd? Een dikke spaarpot helpt wel trouwens.

Daarnaast moet je als zzp’er een hoop kosten zelf dragen die je als werknemer vergoed krijgt of simpelweg niet hebt, denk bijvoorbeeld aan de kosten van apparatuur, reiskosten, vakbondscontributie en die ellendige administratie. Zal ik daar voor het gemak eens €2.000 op jaarbasis voor rekenen? Als staartje: een zzp’er betaalt zelf (en niet de baas) zijn bijdrage zorgverzekeringswet (zvw), meestal rond 5% van de winst dus laten we die ook eens stellen op €2.000

 

Tel ze maar op

Als Merel-de-zzp’er hetzelfde wil verdienen als Merel-de-werknemer, ofwel bruto €31.674 per jaar voor 46 weken werken, inclusief enige doorbetaling bij ziekte en opbouw van inkomen ‘voor later’, zal haar opdrachtgever haar ten minste €40.674 moeten betalen voor het werk. €2.000 is ze kwijt aan beroepskosten, €2.000 aan bijdrage zorgverzekeringswet en €5.000 aan inkomensverzekeringen, dan houdt ze bruto hetzelfde over.

Als je in 46 weken €40.674 wil verdienen is dat €884 per week. Omgerekend naar 38 uur werken is dat een uurtarief van ruim €23. Gezien de hoeveelheid factoren die ik buiten beschouwing heb gelaten, zou ik Merel niet eens willen aanraden om voor dat tarief te gaan werken. Al is het maar omdat ze het risico loopt om van de ene op de andere dag niet meer ingehuurd te worden. Dan kan het geen kwaad om een spaarpot achter de hand te hebben, én geïnvesteerd te hebben in je eigen ontwikkeling en profilering.

Kan ik dit netjes zeggen? Merel, je wordt genaaid. Big time.

Als ik zo vrij mag zijn om ook een advies te geven: vul een ordner met bewijsmateriaal dat er sprake is van een gezagsverhouding tussen jou en de krant, en ga op zoek naar een degelijke (en enigszins activistische) arbeidsjurist. Zodra je geen werk meer van ze krijgt, vraag je een WW-uitkering aan. Een tolk van de IND was het in 2008 bijna gelukt.

Maar beter ga je direct weg bij die krant, en zet je de volledige website en alle backups achter een wachtwoord dat ze van je kunnen kopen voor een bedrag waarmee je gecompenseerd wordt voor vier jaar onderbetaling.

Nee, dan huren ze je nooit meer in, en gelukkig maar.

7 Comments

Leave a Reply
 1. Ik las vorige week het artikel en de adviezen op intermediair.nl met stijgende verbazing. Als student die wat bij wil verdienen met het schrijven van korte artikelen, kan ik me er misschien nog iets bij voorstellen. Dan is € 15 best een leuk zakcentje. Zelfs met de berekende € 23 zet je niet alleen jezelf als serieuze zzp’er buiten spel, ook voor je collega zzp’ers gooi je heel wat ruiten in. Voor de opdrachtgever is het lekker makkelijk verdienen zo.
  En wat de adviezen betreft… Als adviseur moet je niet kiezen voor de veilige en bekende weg. Verdiep je in de case en zeg waar het op staat, daar heeft een vraagsteller veel meer aan. Het argument dat er weinig ruimte voor onderhandeling zal zijn vanwege de markt, wil niet zeggen dat je de markt dan maar onderuit moet halen met absurd lage tarieven.

 2. Hallo Rianne,

  Bedankt voor je reactie. Het lijkt erop dat Merel inderdaad op die redactie is binnengekomen als studente die een zakcentje wilde bijverdienen en dat ze is blijven plakken.

  Marcel had dit artikel vorige week al op zijn eigen blog geplaatst en ik heb hem gevraagd het ook hier op OndernemersFacts te delen, omdat ik zowel de situatie van Merel als de adviezen wonderlijk vind.

  Directies van dezelfde landelijke dagbladen die maar al te graag artikelen publiceren over uitbuiting van schijnzelfstandigen bij PostNL en in de thuiszorg, vinden blijkbaar dat voor de internetredacteuren van hun eigen organisatie andere regels gelden. Of die directies weten niet dat ze zelf ook onderbetaalde schijnzelfstandigen in hun organisatie hebben…

  En niemand van de adviseurs weet (of durft te zeggen) dat het uurtarief belachelijk laag is en dat Merel wordt uitgebuit. Met hun adviezen wekken ze de indruk dat het uurtarief van zelfstandigen gelijk is aan een brutoloon, terwijl iedereen met verstand van het zzp-schap weet dat die verre van gelijk zijn. De 3 adviseurs beschikken ongetwijfeld over veel kennis over beloningen van werknemers (dat bedoel ik niet cynisch), maar bij zzp-inkomens lijkt mij dat Intermediair voortaan beter een ander soort adviseurs om een advies kan vragen.

 3. Ik heb vandaag email-contact gehad met Joanne Kok van Berenschot, een van de drie adviseurs. Haar advies was in de Volkskrant teruggebracht tot enkele oneliners, op de website van Intermediair staat een iets uitgebreider advies, waarin ook gehint wordt naar ‘eigenlijk ben je in loondienst, de situatie bezien’. Maar het is allemaal uiterst voorzichtig, en geen van de adviseurs spreekt over de rol die de werkgever hier speelt.

  Of die € 23 een acceptabel tarief zou zijn voor Merel, daar zet ik graag nog eens een boom over op, ik denk dat dat af hangt van wat je er verder nog bij bedingt. Het is het bedrag waar ik op uitkwam als ik Merel ongeveer hetzelfde wilde laten verdienen (bruto) als een loondienst-medewerker, rekening houden met een beetje pensioenopbouw en een beetje arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  Ik heb die berekening bewust conservatief opgezet, om aan te tonen dat de € 15 die ze krijgt niet een ‘een beetje laag’ is, maar volstrekt belachelijk. Op een hoop punten valt wel iets aan te merken op mijn berekening en aannames, maar meestal zullen die het uurtarief eerder doen stijgen dan doen afnemen.

 4. Waarom heb je als zzp’er met een leuk portfolio – Volkskrant – niet een keer een balletje elders opgegooid?

  En dan, als werkgever ben je het aan je stand verplicht om de beloning op een juist niveau in te steken. En reken maar eens uit wat die werknemer per uur exact kost. Dan ga je ook al ruim over de genoemde lage getallen heen! Ruil de werknemers dan allemaal maar in voor die zwaar onderbetaalde zzp’ers. Lekker goedkoop :(

 5. Holy shit. Ik had echt geen idee dat een ZZP-er met zoveel factoren rekening moet houden..
  Het is wel even een smack in mijn gezicht. Om het maar netjes te zeggen.
  Heb je tips om zulke situaties te voorkomen? Ik wil namelijk echt niet in zo’n situatie terecht komen.

 6. Je bedoelt vast niet de situatie waarin je het lijdend voorwerp wordt van een Intermediair-stukje, maar welke situatie bedoel je wel? De situatie dat je ‘trapped’ zit bij één opdrachtgever? De situatie dat je al je verdiensten uitgeeft aan boodschappen, bier en luiers, maar driewerf de sjaak bent (om het maar netjes te zeggen) als je een of twee benen breekt?

  Tuurlijk HOEF je met al deze factoren geen rekening te houden, dat is een keuze. Maar als je een échte vergelijking wil maken tussen het loon van een werknemer, dan hou je jezelf voor de gek als je zaken als doorbetaling bij ziekte, vakantie, ontslagbescherming etc. niet meeneemt.

 7. Jammer dat ZZP´ers nog steeds zo benadeeld worden. Ik had er geen idee van dat de opbrengsten zo laag waren. Begin lekker je eigen blog en laat die instortende landelijke media voor wat ze zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vanaf 23 juni moet het nieuwe Facebookvakje op je website staan

Laatste dag dat oprichter Johan Marrink de baas is van ZZP Nederland