in , ,

CBS: grootste aantal nieuwe bedrijven sinds 2009

PERSBERICHT CBS: In 2017 kwamen er per saldo ruim 73 duizend bedrijven bij. Dat is het hoogste aantal sinds 2009. Managementadviesbureaus vormen nog altijd de grootste groep onder de startende bedrijven, maar stoppen ook het vaakst. In de onderwijssector en de detailhandel neemt het aantal starters het meest toe.

In 2017 startten bijna 170 duizend nieuwe bedrijven, het grootste aantal sinds 2009. Het merendeel (94 procent) is een eenmanszaak. Ruim 95 duizend bedrijven hielden ermee op, het kleinste aantal sinds 2008. Daarmee is het verschil tussen het aantal opgerichte en opgeheven bedrijven in 2017 het grootst sinds 2009. (1)

Opnieuw meeste starters in managementadvies

Net als in voorgaande jaren startten ondernemers in 2017 vooral een nieuw managementadviesbureau, bijna 13 duizend. Daarnaast richtten starters vaak een bedrijf op in de onderwijssector, zoals in het sportonderwijs (bijna 3,5 duizend oprichtingen) of op het terrein van studiebegeleiding (3 duizend).
Vooral door de sterke stijging van het aantal nieuwe webwinkels staat ook de detailhandel hoog in de notering. Daarnaast zagen in de kunstsector veel nieuwe bedrijven het levenslicht. In de ambulante gezondheidszorg zijn de starters met name paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie), zoals diëtisten, opticiens, podotherapeuten, praktijkondersteuners en verpleegkundigen (geen thuiszorg).

Managementadviesbureaus ook vaakst opgeheven

Ondernemers starten niet alleen het vaakst met een managementadviesbureau, ze stoppen er ook het vaakst mee. (2) Deze sector telde in 2017 ruim 7 duizendopheffingen. In de andere sectoren met veel nieuw opgerichte bedrijven komen eveneens veel opheffingen voor, en deze kennen daarmee ook een hoge mate van dynamiek. De detailhandel (webwinkels) en financiële holdings staan op plek twee en drie wat betreft het aantal opheffingen. Het aantal startende bedrijven was in al deze sectoren in 2017 overigens wel nog hoger dan het aantal bedrijven dat ermee stopte.

Verdubbeling aantal starters in sportonderwijs en studiebegeleiding

In enkele sectoren nam het aantal nieuwe bedrijven vanaf 2007 elk jaar toe. Het aantal oprichtingen steeg het sterkst in het sportonderwijs en de studiebegeleiding: van bijna 5 duizend nieuwe bedrijven in 2007 naar ruim 10 duizend in 2017. (3) Ook in de detailhandel bleef het aantal oprichtingen in deze periode stijgen (met name webwinkels). In 2007 startten bijna 5 duizend nieuwe bedrijven in deze sector, in 2017 meer dan 9 duizend.

De procentuele toename van starters is het grootst onder installatiebedrijven van industriële machines. In 2007 startten 30 nieuwe bedrijven in deze sector, in 2017 waren dit er met 260 bijna 9 keer zoveel. (4) Ook het aantal nieuwe bedrijven in de drankenindustrie nam verhoudingsgewijs fors toe: van 20 in 2007 tot 160 in 2017. Dit zijn vooral bierbrouwerijen. Ook het aantal nieuwe bedrijven in de dienstverlening voor onderwijs, welzijnswerk voor ouderen en gehandicapten, en in sanering en het overige afvalbeheer, was in 2017 procentueel aanzienlijk hoger dan in 2007.

Opinie Ondernemersfacts:

1) De belangrijkste conclusie is dat de grote onzekerheid na het afschaffen van de VAR en ‘soort van invoering’ van de WetDBA in 2016, blijkbaar niet heeft geresulteerd in een afname van het aantal zelfstandig ondernemers. Of dat te danken is aan de economische opleving is uit deze cijfers niet te halen. Wat mij vooral opvalt is dat de groei vooral zit in sectoren waar zelfstandigen veel verschillende klanten/opdrachtgevers hebben. Deze cijfers bewijzen maar weer eens dat deze wet voor veel zelfstandigen niet relevant is.

3) en 4) Omdat 94% van de starters alleen begon, is wel uit deze cijfers te halen dat er de afgelopen tien jaar blijkbaar veel meer freelance/zzp sportleraren (vallen de tegenwoordig populaire personal trainers daar ook onder?), studiebegeleiders en installatiebedrijven bij zijn gekomen. Maar goed, de afgelopen tien jaar is het dankzij online (incl de vele online marktplaatsen) in allerlei sectoren veel makkelijker geworden aan een inkomen (klanten) te komen zonder voor een grote organisatie te werken.

2) En tja, daar is weer aandacht voor de managementadviesbureaus weer in de cijfers. Ik moet daar altijd wat om lachen omdat ik weet dat het een bekend restbakje is bij de Kamer van Koophandel. Daar worden starters ingedeeld als bij inschrijving geen goed passende categorie is te vinden in de lijst met SBI-codes. De uitleg die bij branche 1421 staat is volledig: Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering (geen public relations en organisatieadviesbureaus). Als je een klus/opdracht/project wilt doen waarvoor een kvk-inschrijving is vereist, is dat in een lijst waarin geen nummertje is voor bijvoorbeeld ‘projectmanagement’ of ‘projectleiding’ een prima plek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZZPkiest.nu: wat zijn de plannen van partijen voor zzp’ers?

Ik ga weer bloggen, en nu echt