Onderzoeksbureau GfK Nederland ondervroeg in opdracht van de Rabobank 600 Nederlanders die de afgelopen 2 jaar zelfstandig ondernemer zijn geworden of die serieus overwegen binnen 2 jaar te starten. De belangrijkste conclusies die ze trokken was dat de eigen passie volgen, geen baan kunnen vinden en eigen baas zijn, de belangrijkste redenen zijn om te starten. En dat ruim tweederde van alle starters met alleen eigen geld start.
Drie belangrijke drijfveren om te starten
Volgens het bericht op een Rabobanksite loopt ruim een kwart miljoen Nederlanders rond met serieuze plannen om voor zichzelf te beginnen. Waar dat cijfer vandaan komt is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat van de 600 ondervraagde starters maar liefst 37% ‘de eigen passie volgen’ als belangrijkste motivatie noemt om zelfstandige te (willen) worden.
Het niet kunnen vinden van een baan staat met 30% op nummer 2. In die groep zitten ongetwijfeld starters vanuit uitkeringen. Maar waarschijnlijk ook de zogeheten schijnzelfstandigen die bedrijven en instanties na jarenlange tijdelijke contracten geen banen meer bieden, maar wel ‘langlopende opdrachten’.
Slechts 25% geeft aan dat de belangrijkste reden is dat men eigen baas wil worden. Terwijl het idee is dat een groot percentage van de gevestigde ondernemers juist geniet van de vrijheid die ze als eigen baas hebben.
Starters blijven financiering heel dichtbij zoeken
Met alle aandacht voor crowdfunding, kredietunies en Qredits (het doorverwijsadresje van de banken) zou je verwachten dat een steeds groter percentage van de starters gebruik maakt van dit soort externe financieringsbronnen. Maar het onderzoek bevestigt voor mij een beeld dat al tientallen jaren uit cijfers blijkt: tweederde van alle starters gebruikt alleen eigen geld en ruim 80% financiert zelf of binnen de eigen familie- en/of kennissenkring.
Wellicht dat het feit dat naar verhouding steeds meer ondernemers/zzp’ers alleen beginnen en de beperkte middelen die nodig zijn voor de meeste bedrijfstypen (computer, mobiele telefoon en vervoer), ervoor zorgen dat het percentage starters dat externe financiering nodig heeft maar niet boven de 20% uitkomt.
Wat GfK en de Rabobank tot slot melden is dat zij het opvallend vinden dat de groep die nog moet starten vaker kijkt naar alternatieve financieringsvormen dan de groep die al is gestart. Met alle aandacht voor het gebrek aan financieringsbereidheid bij banken en de komst van nieuwe platformen voor alle alternatieven op geldgebied verbaasd mij dat dan weer niets.
*****
PS voor wie zicht afvraagt waarom het plaatje bij dit artikel een roze bril is:
dat komt door deze column die ik ooit voor Het Financieele Dagblad schreef en waar ik altijd aan moet denken als mensen het bij ondernemerschap hebben over Passie.
3 Comments
Leave a Reply