in ,

Graydon: rekeningen zijn in 2017 iets sneller betaald

UIT PERSBERICHT GRAYDON: In 2017 betaalden bedrijven in Nederland hun facturen gemiddeld na 40,5 dagen. Dat is een halve dag sneller dan in 2016, zo blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van Graydon. De verbetering van het betaalgedrag was vooral te zien in de eerste helft van 2017, de rest van het jaar bleef het betaalgedrag stabiel.

“We hebben 2017 afgesloten met een beduidend beter betaalgedrag dan het jaar ervoor”, zegt Dennis Mattijssen van Graydon. “Vooral in de eerste helft van 2017 zagen we een verbetering ten opzichte van het jaar ervoor. Die verbetering zagen we echter in de loop van het jaar weer afnemen. Door het verder aantrekken van de economie en door aangescherpte wetgeving verwachten we dat deze betaaltermijn dit jaar weer kan worden aangescherpt.”

Dienstverlening betaalt facturen het snelst, IT & Communicatie betaalt het langzaamst

Op sectorniveau valt in de Graydon Barometer Betaalgedrag af te lezen dat facturen in de Dienstverlening met 38,4 dagen het snelst betaald worden. De IT & Communicatie betaalde facturen vorig jaar met 43,3 dagen het langzaamst.

Zeeland betaalt opnieuw het snelst, Flevoland het traagst

Op provinciaal niveau zien we dat facturen in Zeeland gemiddeld het snelst werden betaald. Met 39 dagen worden facturen in deze provincie net zo snel voldaan als in 2016. De traagste betalers van 2017 bevinden zich ook weer in de provincie Flevoland (42,3 dagen).

Prognose 2018

Graydon heeft er vertrouwen in dat door de verdere verbetering van de economie en de inspanningen van het bedrijfsleven de betaaltermijnen verder omlaag gebracht kunnen worden.

Opinie Ondernemersfacts

Wat me altijd verwondert bij dit soort nieuwsberichten, is dat media hun berichtgeving baseren op het persbericht in plaats van het onderliggende document zelf even door te nemen. Graydon bestaat dankzij traag betaalgedrag en wil natuurlijk graag dat meerdere sectoren en regio’s weten hoe belangrijk hun activiteiten zijn. Kan me niet indenken dat een verschil van een paar dagen per regio of sector iemand buiten Graydon boeit.

De langjarige ontwikkeling: het schiet niet op

Sinds 2011 worden facturen amper 10% sneller betaald

Alle aandacht die er al jaren is voor de betalingstermijnen van grote bedrijven, onderwijs en (semi) overheid, lijkt weinig op te leveren. En ook de recente wetgeving dat grote bedrijven kleine leveranciers (<250 medewerkers) binnen 30 dagen moeten betalen als er niks anders is afgesproken, lijkt ook nog weinig te veranderen.

Maar goed, dat geldt pas vanaf 1 juli 2018 ook voor alle bestaande contracten. Het zal mij benieuwen of dat er later dit jaar toe gaat leiden dat grote organisaties eindelijk echt sneller gaan betalen.

Hoe als ondernemer voortaan om te gaan met grote klanten

Ga jij zelf werken voor een grote organisatie of heb je een nieuwe grote afnemer die vooraf aangeeft een betaaltermijn van meer dan 60 dagen te willen hanteren? Dan kun je drie dingen doen:

  1. Je gaat akkoord met de (te) lange termijn, zegt er niets over omdat die betalingstermijn toch niet geldig is. Bij een eenmalige klant breng je na afloop van je werk of levering de wettelijke handelsrente in rekening (8% in 2018) voor elke dag dat de factuur later dan na 30 dagen is betaald. Daarnaast breng je ‘incassokosten’ in rekening volgens een staffel die je op Rechtspraak.nl kunt vinden.
  2. Je wijst je klant op de nieuwe wet en geeft aan dat dit niet is toegestaan. Je loopt wel het risico dat je klant de betalingstermijn terugbrengt naar 60 dagen, wat nog steeds erg lang is. En bij betaling na de wettelijke 30 dagen heb je geen recht op de wettelijke handelsrente en incassokosten.
  3. Je geeft je klant aan dat je die betalingstermijn prima vindt, mits een aanzienlijk deel van de factuur vooruit of in veel kleine fasen wordt betaald. Zodat jij slechts voor een deel van het totaalbedrag verplicht bank moet spelen voor een grote organisatie na je klus of verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Collin Crowdfund doorbreekt de grens van 100 miljoen