in ,

CBS: er zijn ‘slechts’ een half miljoen fulltime zzp’ers

Politiek, verzekeraars, zzp’clubs en andere partijen die er belang bij hebben het aantal zzp’ers zo groot mogelijk te laten lijken, zijn vast teleurgesteld in de cijfers die het CBS afgelopen woensdag presenteerden. In 2014 waren volgens hen van de 1, 35 miljoen ondernemers zonder werknemers, slechts 508.000 fulltime ondernemer. Dat betekent dat er máár een half miljoen mensen zijn die voor een vangnet voor arbeidsongeschiktheid en de opbouw van hun pensioen, volledig afhankelijk zijn van hun ondernemersinkomen. Veel minder dus dan de miljoen die de laatste jaren wordt beweerd.

Bijna 800.000 mensen leven vooral van ondernemersinkomen

Het bericht dat het CBS afgelopen woensdag op haar website plaatste bevatte onderstaande uitermate heldere ‘organigrammetje’ van het totale aantal bij hen geregistreerde solo-ondernemers in 2014.

cbs zzp'ers naar belang van hun ondernemersinkomen en gemiddelde zzp-inkomen pensioen uitkering loondienst 2014

Vooral gepensioneerden verdienen aardig bij als zzp’er

Naast de 508.000 fulltime ondernemers zijn er dus ook zo’n 288 duizend mensen voor wie het ondernemersinkomen de voornaamste inkomensbron is, maar die ook nog inkomsten uit loon, pensioen of een uitkering hebben.

• Gepensioneerden verdienen gem. €32.800 als zzp’er, naast gem. ruim €10.200 pensioen (AOW?).

• Werknemers verdienen gem. €25.700 als zelfstandige, naast gem. €7.500 looninkomsten.

• En uitkeringsgerechtigden kregen naast gem. €16.500 aan zzp-inkomen, een uitkering van gem. €2.300.

Voor meer dan een half miljoen zelfstandigen is hun bedrijf slechts een bijverdienste

Dat er in de totale zzp-bevolking veel mensen zitten die je eigenlijk niet mag meetellen als je pleit voor (verplichte) verzekeringen voor zelfstandigen, blijkt als je deze cijfers nader bekijkt. Het inkomen dat deze groep gemiddeld bijverdient als zelfstandige, is zo’n klein deel van hun totale inkomen dat hen hiermee opzadelen pure onzin lijkt.

• 324.000 werknemers verdienden gem. €4.400 bij als zzp’er (naast gem. €35.900 loon).

• 137.000 gepensioneerden verdienden gem. €5.700 bij als als (naast gem.€39.700 pensioen).

• 53.000 uitkeringsgerechtigden verdienden gem. €1.700 bij als zzp’er (naast gem. €11.000 uitkering).

Hoeveel van die 508.000 fulltime zelfstandigen hebben (g)een vangnet?

Het CBS schrijft: “Ruim 508 duizend zzp’ers hadden in 2014 alleen een ondernemersinkomen, waarmee ze gemiddeld 36 duizend euro bruto verdienden”.

Voordat mensen denken dat de overgrote meerderheid van de zelfstandigen rond dat inkomen zit. De precieze aantallen weet ik zo niet. Maar bij dat half miljoen zitten tienduizenden (para)medici die met vastgestelde tarieven werken en gemiddeld €60.000 per jaar verdienen. En tienduizenden hoogopgeleiden it-ers, projectmanagers en allerlei andere soorten interimmers die prima betaalde langlopende opdrachten doen. Die groepen halen het gemiddelde inkomen flink op.

Mijn vermoeden is dat het grootste deel van deze zelfstandigen een beduidend lager inkomen heeft dan die gemiddelde €36.000. Wellicht dat een partij als Panteia (of het CBS zelf) een keer kan uitzoeken:

  1. hoeveel procent van deze ondernemers eenverdiener is,
  2. en hoeveel van hen zich – op welke manier dan ook – hebben verzekerd óf sparen voor arbeidsongeschiktheid en hun oude dag.

Want pas dan weet je over hoeveel mensen het in deze discussies werkelijk gaat. Tot dat is uitgezocht lijkt het mij in ieder geval handig politici en lobbyisten te wijzen op deze CBS-cijfers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VAR wordt per 1 mei 2016 vervangen door modelovereenkomsten

Onze lesmethode is er, dus ik mag weer bloggen