in , , ,

Nieuwe wet kredietunies maakt geld lenen makkelijker voor deel ondernemers

De overheid wil al jaren dat ondernemers makkelijker aan krediet kunnen komen. Al dan niet buiten de banken om. In dat kader is nadat korte tijd geleden de Tweede Kamer al instemde met een wetsvoorstel dat het werk van zogeheten kredietunies makkelijker maakt, nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan. Die nieuwe wet neemt belemmeringen weg voor (groepen)ondernemers met geld om dat uit te lenen aan ondernemers die geld nodig hebben. Via kredietunies.

Kredietunies bieden ondernemers meer dan geld

Om als zelfstandig ondernemer te kunnen beoordelen of deze nieuwe wet ook voor jou als ondernemer uitkomst kan bieden, is het handig te weten wat een kredietunie precies is en doet. Voor alle details, de verschillende mogelijkheden en het economisch model dat eronder ligt, kun je terecht op de site van de Samenwerkende Kredietunies. En voor wat uitleg over de nieuwe wet bij een van hen.

Mijn korte versie is dat er drie soorten ondernemers zijn:

  1. Ondernemers die prima draaien met hun eigen geld en weinig geld over hebben.
  2. Ondernemers die zo goed draaien of hebben gedraaid dat ze geld over hebben en dat graag beter benutten dan het op een spaarrekening laten staan of anoniem (laten) beleggen.
  3. Ondernemers die geld nodig hebben. En dat steeds minder vaak bij een bank kunnen lenen.

De kredietunies zijn coöperaties en bestemd voor ondernemers uit groep 2 en 3. Zij kunnen allebei lid worden van een en dezelfde coöperatieve kredietunie. Die beoordeelt kredietaanvragen van ondernemers die geld nodig hebben.

Als zo’n aanvraag wordt goedgekeurd regelt de kredietunie vervolgens dat tussen de 5 en 25 ‘rijke’ ondernemers – of de hele groep – het benodigde geld investeren. Vervolgens wordt een van de investeerders op vrijwillige basis coach van de ondernemer in wiens bedrijf wordt geïnvesteerd.

Voordelen voor investeerders en ondernemers

Voordelen voor de investeerder zijn dat hij meer rente krijgt dan op een spaarrekening, dat hij weet in welk bedrijf zijn geld wordt geïnvesteerd, dat hij kan helpen zorgen dat geld en rente terugkomen en dat het leuker is bij een coöperatie van gelijkgestemden te horen, dan anonieme klant te zijn van een bank.

Voordelen voor de ondernemer zijn dat hij een partij heeft die geld wil uitlenen. Soms tegen gunstiger rente en voorwaarden dan bij een bank. En dat hij een coach krijgt die óf uit zijn regio komt óf uit zijn eigen branche.

Er zijn regionale en sectorale kredietunies

De overheid verwacht dat het aantal kredietunies de komende jaren flink kan stijgen. Op dit moment zijn er 6 die kredieten verstrekken. En is er een gelijk aantal dat aan het wachten was op goedkeuring van de wet. Zij gaan vermoedelijk binnenkort ook echt van start.

De kredietunies zijn te verdelen over 2 groepen:

1. Sectorale kredietunies, die alleen ondernemers uit bepaalde branches bedienen. Er zijn er inmiddels voor de visserij, het bakkersbedrijf, de ‘mobiliteitsbranche’ (initiatief van de BOVAG) en optiekbedrijven.

2. Regionale kredietunies, die juist ondernemers uit bepaalde regio’s faciliteren. Deze zijn er inmiddels in Midden-Nederland, Zeeland, Groningen, Friesland, (Oost)Brabant, de Achterhoek en Haarlemmermeer.

Alleen voor leningen van minimaal €50.000

Voor kleine ondernemers die denken dat zij door de komst van de kredietunies makkelijker geld kunnen lenen, volgt nu de adder onder het gras. Want in het lijstje met kredietunies kon ik er geen vinden waar je terecht kunt met kleinere aanvragen dan €50.000.

Net als banken lijken ook kredietunies relatief kleine leningen aan ondernemers niet interessant/rendabel te vinden. En dat is jammer omdat er voor (startende) ondernemers veel manieren zijn om via allerlei digitale platformen in de zo populaire ‘deeleconomie’ te ondernemen met minder ‘kapitaal’ dan voorheen. Maar ja, dan zou het wel fijn zijn als er ook meer verstrekkers komen van kleine leningen.

151 organisaties willen een kredietunie oprichten

Volgens de site van de vereniging van kredietunies zijn 151 partijen bezig met de oprichting van een kredietunie. Dat is goed nieuws voor ondernemers die op zoek zijn naar bedragen tussen de pakweg 50.000 en 250.000 euro. Maar ook voor andere ondernemers. Want elke extra plek waar groepen ondernemers terecht kunnen voor financiering, maakt de kans groter dat goede ondernemers met goede plannen geld vinden.

Lang was een groot deel van onze ondernemersbevolking boer. Halverwege de vorige eeuw waren er  1324 ‘kredietunies’ waar zij geld konden lenen bij welgestelden uit hun omgeving. Die ‘Boerenleenbanken’, werden samen de Rabobank.

Zou best mooi zijn als het eerste deel van de geschiedenis van deze bank zich gaat herhalen. En alle ondernemers binnenkort rechtstreeks geld kunnen lenen bij buren en/of branchegenoten. En helemaal als er ook kredietunies komen waar ondernemers voor kleine(re) bedragen terecht kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Passie volgen belangrijkste reden om ondernemer te worden

Bemiddelingsbureaus zorgen beter voor zichzelf dan voor zzp’ers