Vorige week schreef ik hier al over een artikel in Het Financieele Dagblad van dinsdag 6 augustus waarin wordt gemeld dat het kabinet overweegt om de zelfstandigenaftrek in de inkomstenbelasting flink te beperken of zelfs af te schaffen. Twee zelfstandig ondernemers hopen dat het niet zover komt en startten een petitie om ondernemers massaal kenbaar te laten maken dat zij afschaffen van de zelfstandigen een slecht plan vinden.
Dit voorjaar adviseerde de Commissie Van Dijkhuizen om de zelfstandigenaftrek voor ondernemers vanaf 2015 in acht jaar af te bouwen. (zie pagina 2 en 126). De commissie – waarin helaas geen deskundigen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap zaten – onderzocht in opdracht van het kabinet hoe de inkomstenbelasting en toeslagen ‘activerender’ kunnen worden en trokken op basis van puur fiscale argumenten de conclusie dat de zelfstandigenaftrek niet activeert. Een onderwerp dat ook al in het regeerakkoord stond, maar toen weinig aandacht kreeg.
Na het artikel met de tendentieuze infographic in het FD over het enorme verschil in belastingdruk tussen een ondernemer en een werknemer met een inkomen van €20.000, kwam er ineens volop aandacht voor het ‘uitgelekte’ kabinetsplan.
Petitie: De zelfstandigenaftrek moet blijven
Zelfstandig ondernemers Ronald Mulder en Annedien Hoen (beiden in 2001 gestart) zijn van mening dat de zelfstandigenaftrek ondernemerschap stimuleert en daarmee wel degelijk activeert. Zij wilden niet langer wachten op de definitieve kabinetsplannen en startten een petitie om ondernemers de kans te geven dit kabinet te laten weten dat ze vinden dat de zelfstandigenaftrek moet blijven. En met succes: binnen 1 week tekenden meer dan 7000 ondernemers de petitie.
Ronald Mulder: “Het FD meldt dat er binnen de coalitie stemmen opgaan en je zou onze petitie dus prematuur kunnen vinden. Wij denken echter dat het belangrijk is om zo snel mogelijk de beeldvorming recht te zetten en ondernemers te mobiliseren. Ook al omdat zelfstandigen weinig te verwachten hebben van belangenbehartigers als MKB Nederland en VNO-NCW, die niet zozeer de ondernemers als wel de werkgevers in Nederland vertegenwoordigen.”
De beeldvorming over zzp’ers klopt niet
Met de petitie wil het tweetal ook de negatieve beeldvorming over de grote groep hardwerkende kleine ondernemers rechtzetten.
Ronald Mulder: “In de media gaat het over het schrappen van de aftrek voor zzp’ers. De Belastingdienst kent echter geen zzp’ers. De ontvangers van de zelfstandigenaftrek zijn alle zelfstandig ondernemers die ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Muzikanten en masseurs, tekstschrijvers en tegelzetters, cateraars en consultants. Mensen die weinig met elkaar gemeen hebben. Zelfs niet dat ze geen personeel hebben – er zijn massa’s vof’s en ook ‘eenmanszaken’ (ja, echt) met personeel in dienst. Anderzijds is lang niet iedereen die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft IB-ondernemer met recht op zelfstandigenaftrek. De fiscus heeft daar criteria voor.”
Volgens de initiatiefnemers kent de regeling nauwelijks uitvoeringskosten en komen de baten komen uitsluitend terecht bij ondernemers die winst maken. Is het niet eerlijker om de kleine groep die misbruik maakt van de regeling af te straffen, in plaats van de regeling af te schaffen?
Inmiddels hebben ook partijen als de Nederlandse Vereniging van Journalisten en ZZP Nederland hun leden opgeroepen de petitie te ondertekenen.
4 Comments
Leave a Reply