in ,

Oud-voorzitter MKB Nederland begint concurrent

Oud-voorzitter MKB Nederland Hans Biesheuvel richt Ondernemend Nederland op: ONL

Hans Biesheuvel

Toen hij kort geleden aankondigde al na twee jaar af te treden als voorzitter van MKB Nederland wilde hij nog niet zeggen waarom. Vanochtend kwam in Het Financieele Dagblad de aap uit de mouw. Hans Biesheuvel kon als voorzitter van MKB Nederland veel te weinig betekenen voor ondernemers. Hij vindt dat wij in Den Haag zo slecht worden vertegenwoordigd door de bestaande ‘bestuurdersclubs’ dat hij zelf een nieuwe club opricht: Ondernemend Nederland.

 

In het eerste interview sinds de bekendmaking van zijn aftreden geeft Biesheuvel aan dat hij zich heeft verkeken op zijn invloed als voorman van MKB Nederland. Zijn grootste kritiek op die club is dat de leden van MKB Nederland geen individuele ondernemers zijn maar brancheverenigingen. Die brancheverenigingen hebben mensen afgevaardigd die ‘de weg kennen in Den Haag’, waardoor er geen enkele ondernemer invloed heeft bij MKB Nederland.

Biesheuvel denkt 100.000 ondernemers achter zich te krijgen

Biesheuvel denkt met zijn ONL (wat de afkorting wordt voor Ondernemend Nederland) binnen enkele maanden 100.000 ondernemers achter zijn initiatief te krijgen (en bereid daarvoor €10 te betalen). Maar hij weet nog niet wat voor soort beweging het moet worden.

Dat lijkt mij een te ambitieuze doelstelling. Veel ondernemers in zijn doelgroep (naar ik aanneem de ondernemers die zich geen zzp’er voelen) zijn lid van een branchevereniging om voor hen moverende redenen waarvan belangenbehartiging in Den Haag zelden de enige is. Een beweging opzetten die zo veel mensen wil vertegenwoordigen is niet te doen zonder financiering. Of er in deze tijd binnen enkele maanden 100.000 ondernemers bereid zijn naast een branchevereniging ook mee te betalen aan een ‘beweging’ waarvan ze nog niet weten wat die hen gaat opleveren, betwijfel ik.

Mei Li Vos had ooit zo’n ambitie voor zelfstandige professionals en dacht met haar ‘Alternatief Voor Vakbond‘ ook snel de grootste belangenbehartiger voor die groep te kunnen worden. Toen dat stukken langzamer ging dan ze had verwacht, koos ze zelf voor het Haagse pluche.

Gaan de ondernemers de bonden verslaan?

Dat neemt niet weg dat Biesheuvel het tij mee heeft en ondernemers zich absoluut niet vertegenwoordigd voelen door de bestaande clubs.

Bij de belangenbehartigers voor zzp’ers werden PZO en FNV Zelfstandigen – ondanks hun enorme moeders VNO-NCW en FNV – de afgelopen jaren qua ledenaantal ingehaald door ZZP Nederland van ondernemer Johan Marrink. Die niet bewust begon als belangenbehartiger, maar er door de enorme groei van zijn platform voor zzp’ers vanzelf naartoe groeide.

Inmiddels trekt hij samen op met de vakbonden en deden ze zelfs mee aan zijn initiatief om de petitie van twee zelfstandigen tegen de zelfstandigenaftrek te adopteren met de website zzp-protest.nl en zo samen te zorgen dat inmiddels meer dan 50.000 mensen die petitie hebben getekend.

Als Biesheuvel de juiste mensen bij elkaar weet te brengen en het goed aanpakt, heeft hij zeker kans op termijn de grootste belangenbehartiger voor ondernemers te worden. Ik bewonder zijn lef en hoop dat hem dat gaat lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Startersbeurs Nederland logo Werkervaring Werkgeverschap

Startersbeurs voor jongeren kan ook opstap naar werkgeverschap zijn

Hebben ondernemers andere genen dan ‘gewone’ mensen?