in

Hebben ondernemers andere genen dan ‘gewone’ mensen?

promotieonderzoek Matthijs van der loos erasmus ondernemerschapsgenenVolgens allerlei onderzoek vormen de groep kleine en middelgrote ondernemers in Nederland de motor van de economie. Dan zou het wel eens heel handig kunnen zijn erachter te komen of ondernemers over andere genen beschikken dan gewone mensen. Of dat er bijvoorbeeld één ondernemersgen bestaat. De onlangs gepromoveerde Matthijs van der Loos ging op zoek naar de genetische verschillen tussen zelfstandigen en andere mensen. De belangrijkste eindconclusie van zijn proefschrift is dat al zijn bevindingen samen ‘suggereren dat ondernemerschap zeer waarschijnlijk het resultaat is van honderden zo niet duizenden genen met ieder een zeer klein effect’.

 

Matthijs van der Loos deed zijn promotieonderzoek aan de Erasmus School of Economics. Voor zijn onderzoek werd in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum het zogenaamde ‘Gentrepreneur Consortium’ opgezet. Alleen die naam al, fantastisch.

Het Gentrepreneur Consortium

Vanuit dat Gentrepreneur Consortium zijn in totaal 50.000 personen uit de hele wereld waarvan het DNA bekend is, doorgelicht. En waarvan bekend is of zij zelfstandige zijn of waren.

Het bij hen gemeten DNA werd afgezet tegen factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, risicovoorkeuren, toegang tot financiële middelen en de neiging om overmoedig en te optimistisch te zijn. Nu wordt menig succesvol ondernemer geroemd om zijn optimisme, maar hier gaat het om te optimistisch zijn. Hoe dan ook, deze eigenschappen hebben mogelijk een erfelijke component.

Er is erfelijkheid aangetoond, een significant verband nog niet

Het ondernemersgen van Martijn DriessenVolgens Van der Loos kan ondernemerschap op dit moment niet alleen worden voorspeld uit genetische componenten. Op dit moment kunnen er nog geen statische verbanden worden aangetoond. Wel is aangetoond, dat zelfstandig en serieel ondernemerschap, deels erfelijk is. Daarnaast is onderzocht of er relevant verband is met het hormoon testosteron, wat niet is gevonden.

Van der Loos stelt dat het vinden van genen voor ondernemerschap wel mogelijk zou zijn als er enorme steekproefgroottes voorradig zijn. Dat rechtvaardigt de verdere zoektocht naar ondernemersgenen. Van der Loos laat hier een mooi onderzoek zien, dat vooral vervolgonderzoek hiernaar zal helpen hoe een dergelijk onderzoek uit te voeren.

Maar wat heb je als ondernemer aan dit onderzoek?

Wordt het binnenkort – door een wattenstaafje en wat speeksel – duidelijk of je geschikt bent voor het ondernemerschap? Of gaan de genetisch juist uitgeruste ondernemers aan de haal met genetisch gemanipuleerd ondernemerschap, om zo succes voor iedereen te garanderen? Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen, maar wetenschappelijk gezien is het een zeer interessante vraag.

Zolang het MKB de motor van de economie is, is het antwoord op de vraag of ondernemerschap is aangeboren of aangeleerd, van belang. Vermoedelijk is het een combinatie van beiden. Maar zelfs dan is het ondernemerschap maar voor een deel te verklaren. Voor een (groot) ander deel wordt het door andere factoren verklaard, zoals omgevingsfactoren. En zelfs dan zegt het nog niets over succes, nog even los van hoe je succes definieert.

Dus dat antwoord ligt nóg verder weg, als het er ooit komt. Of het voor ondernemers interessant is, hangt af van de resultaten van de vervolgonderzoeken naar genetisch bepaalde ondernemerseigenschappen.

Tot die tijd zullen velen vooral heel nieuwsgierig zijn naar hun eigen DNA profiel. Ik in ieder geval wel.

Written by Martijn Driessen

Martijn is ondernemer sinds 1997. Hoewel hij aanvankelijk met een eigen hotel wilde starten, heeft hij zijn scriptie uitgebouwd tot een internationaal opererend bedrijf: Entrepreneur Consultancy. Met de online Entrepreneur Scan op ondernemerstest.nl krijgen jaarlijks tienduizenden starters en ondernemers in binnen- en buitenland inzicht in hun ondernemerskwaliteiten en hoe die het beste te ontwikkelen. Op het onderzoek naar het instrument promoveerde hij in 2005. De populaire versie De ondernemende ondernemer verscheen in 2006, waarvan er inmiddels 60.000 exemplaren zijn verkocht. Hij was 8 jaar lang bestuurslid van Jong Ondernemen.

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Portretfoto Twitter Hans Biesheuvel MKB Nederland Ondernemend Nederland ONL

Oud-voorzitter MKB Nederland begint concurrent

Pak zelfstandigen met laag inkomen niet harder dan zelfstandigen met hoog inkomen