in

Plan2018: stap 2, minder energie verbruiken op kantoor

Met de 2e stap van mijn plan om in 2018 duurzamer te gaan ondernemen ben ik ook vorig jaar al begonnen. Maar nadat in januari een ondernemer in zonnepanelen bij me op bezoek kwam, nam ik de beslissing dit jaar dan ook maar all the way te gaan op een van de onderdelen om minder energie te verbruiken in mijn bedrijfspand.

Vraag jij je af hoeveel lampen vervangen door led nou echt oplevert, dan heb je wellicht iets aan dit artikel.

Levert lampen vervangen echt zo’n verschil op? Ja dus

Toen ik in september weer in mijn pand trok deden 9 van de 13 halogeenlampjes het niet meer. De resulteerde in 13 x 35 watt vervangen door 13 x 3,5 watt. Hup 90% minder stroom nodig. Ik zocht online ook even naar led vervangers voor de 42 watt pl-lampen boven de werkplekken, kon die niet vinden en besloot die lampen te vervangen door led als ze kapot gingen. Totdat die ene ondernemer met zijn Tesla kwam voorrijden.

Nadat hij en ik op het dak hadden gekeken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen, zaten we aan de lunchtafel op de 1e verdieping en hadden we het ook even over energiebesparing. Hij keek rond.

Hij: Ik neem aan dat dat allemaal led is.
Ik: Deze lampen wel, maar de lampen boven de werkplekken nog niet.
Hij met een veelzeggende blik: Die vervangen door led verdien je 3x zo snel terug als zonnepanelen. En je bespaart op je airco in de zomer, want daar komt me een batterij warmte vanaf.

Oeps. Google leerde me die middag dat er sinds vorige zomer led-pl lampen zijn om pl-lampen van maximaal 26 watt te vervangen. Maar (nog?) niet voor mijn 42 watt. Dus die middag even naar het Tilburgse lampenfabriekje Melis lighting gebeld. Eigenaar Dirk Melis wist te vertellen dat er waarschijnlijk trafo’s in zitten van 26 tot 42 watt. Als liefhebber van leuke bedrijfsnamen bij Luckylight.nl meteen 2 lampen besteld om dat te proberen.

Hoewel de lichtopbrengst iets minder is, hangt er sinds afgelopen maandag 24 x 9 watt. Een besparing van 78%. Als ze aan zijn. Want ze zitten per 6 op een schakelaar en we hebben op kantoor afgesproken deze lampen alleen aan te doen als iemand dat nodig vindt.

Inmiddels hangt in de nieuwe ‘vergader’ruimte beneden 5×5 watt van mijn vrienden van IKEA. En bij mijn plan hoort dat dit jaar ook alle spaarlampen en tl-lampen worden vervangen. Want zelfs dat schijnt aardig energie te besparen. Even googelen op wat dat laatste oplevert, leerde me dat tl-verlichting vervangen door led nog wel wat aandacht vraagt.

HP-printers blijken een energiebesparingsoptie te hebben (goh)

Mijn kantoorprinter was inmiddels 6 jaar oud en alle vier de kleuren toner moesten vervangen worden. Daarnaast ergerde Wim zich aan het flikkerende lampje van de (ook kleurenlaser)printer in mijn thuiskantoor.

Omdat ik thuis toch nooit kleuren print en 4 nieuwe toners voor op kantoor meer kosten dan een nieuwe printer, was het een prima investeringsmomentje voor een compacte zwart-wit laserprinter voor thuis. Toen ook die zo’n irritant sluimerlampje bleek te hebben, kwam ik er – geen idee hoe – eindelijk achter dat elke hp-printer al jaren een energiebesparingsoptie heeft, waarmee hij automatisch uitgaat na een bepaalde periode. In plaats van in de sluimerstand. De ‘Auto On – Auto Off’ functie moet je alleen wel zelf opzoeken in het menu en instellen. Omdat ik liever filmpjes kijk dan handleidingen van apparaten lees, zocht en vond ik op YouTube deze uitleg.

Uiteraard heb ik op mijn beide printers de kortste tijd gekozen. Na 2 uur in stand by gaan ze nu automatisch uit. Achteraf vind ik mezelf een enorme sufferd dat ik me niet eerder heb afgevraagd of zoiets bestaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oplossing Wet DBA volgens 9 organisaties is niet fraudebestendig

Collin Crowdfund doorbreekt de grens van 100 miljoen