in , , ,

‘Zelfstandigen die bijstand aanvragen hoeven pensioen niet meer op te eten’

Het heeft even geduurd, maar gisteren heeft de Tweede Kamer dan toch UNANIEM ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma. Dat wetsvoorstel houdt in dat zzp’ers hun opgebouwde pensioen niet meer hoeven aan te spreken voordat ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Uiteraard geldt de wet (die al per 1 januari 2016 ingaat want de senaat gaat er vast ook mee instemmen) ook voor fiscaal ondernemers mét werknemers, want de wet kent daar geen onderscheid tussen.

Tot begin dit jaar werd bij ex-werknemers die een bijstandsuitkering aanvroegen, hun opgebouwde pensioen niet aangemerkt als vermogen. En bij zelfstandig ondernemers wél. Daardoor moesten zelfstandigen eerst hun pensioen opeten voordat ze recht hebben op bijstand. Onder andere de SP was tegen deze rechtsongelijkheid.

De tijdelijke regeling wordt dus definitief

Met invoering van de nieuwe wet is een tijdelijke regeling definitief geworden, die per 1 januari van dit jaar al regelde dat ondernemers hun pensioen niet meer eerste hoefde op te eten. De wet is alleen bedoeld voor zelfstandig ondernemers met een gemiddeld pensioen en daardoor gemaximeerd tot een bedrag van €250.000. Of de regeling in de praktijk goed gaat werken, zal moeten gaan blijken. Deze pensioenspecialist is er in ieder geval niet gerust op.

De wet gaat ook gelden voor iedereen die buiten een pensioenfonds valt

De nieuwe regeling geldt voor zelfstandigen die buiten een pensioenfonds om zelf een pensioen hebben opgebouwd. De wet geldt óók voor werknemers die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en dat daarom zelf op een andere manier hebben geregeld.

Ook krijgen startende zelfstandigen langere bedenktijd

De staatsecretaris gaat ook zorgen dat werknemers die zelfstandige zijn geworden, meer tijd krijgen om te beslissen of ze gebruik willen maken van een mogelijkheid om te blijven deelnemen aan het pensioenfonds van hun laatste werkgever. Nu moeten starters bij sommige pensioenuitvoerders binnen 3 maanden beslissen. De staatsecretaris wil een vaste termijn van 9 maanden.

Vrije keuze bij afkoopsom kleine pensioenen?

Zelfstandig ondernemers met een pensioen dat zo klein is dat pensioenfondsen het willen afkopen, hebben ook een beter vooruitzicht. Klijnsma heeft er geen moeite mee wettelijk te regelen dat mensen zelf mogen bepalen wanneer hun pensioenfonds de afkoopsom van kleine pensioenen overmaakt. Nu is dat vaak als iemand 65 wordt. Maar dat mag binnenkort waarschijnlijk ook het aantal maanden later dat de AOW inmiddels ingaat. Fijn voor oudere zelfstandigen die noodgedwongen een beroep doen op de bijstand en nu hun pensioentje.

Naschrift 11 november:

Je moet wel de laatste 5 jaar ‘pensioen’stortingen hebben gedaan!

Inmiddels hebben 2 deskundigen hun licht laten schijnen op de wetswijziging. Die zijn vooralsnog niet onder de indruk. De hierboven al genoemde pensioenspecialist plaatste er een artikel over op zijn eigen website. En het vakblad voor de verzekeringsbranche AMweb, plaatste een artikel waarin ze verwijzen naar een blog op Moneywise dat de nieuwe wet een wassen neus noemt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aantal zelfstandigen weer gestegen, maar daar is echt weinig groens aan

EIM: Aandeel ‘Ondernemers uit nood’ tussen 2013 en 2014 verdubbeld