in , ,

Panteia: Bijna 20% zzp’ers wil best werknemers

Na stapels halfbakken en gekleurde onderzoekjes verscheen vandaag weer eens een serieus rapport van dé zzp-onderzoekers. Panteia (voorheen EIM) – het bureau dat al decennia ondernemers/ zzp’ers ondervraagt voor diverse ministeries – presenteerde een rapport over de arbeidsmarktpositie van zzp’ers. Zij signaleerden onder andere dat de ambities van zzp’ers behoorlijk verschillen en dat bijna 20% best banen wil creëren, maar dat er een aantal zaken is dat hen daarvan weerhoudt.

Net als andere media heb ik voor onderstaand artikel een aantal resultaten uit het enorm brede onderzoek gekozen die mij opvielen en die ik wetenswaardig acht voor ondernemers en beleidsmakers. Om geen werk dubbel te doen ben ik zo vrij geweest een aantal tabellen uit het rapport hieronder te plakken.

Wil je ALLE resultaten en tabellen zien, blader dan vooral zelf even door het rapport.

Het zzp-panel van Panteia bestaat uit zzp’ers en ozp’ers

Met allerlei onderzoeken onder deelgroepjes van de ondernemersbevolking is het ten eerste handig te weten dat bij het zzp-panel van Panteia jaarlijks 3000 zelfstandigen uitvoerig telefonisch en via internet worden ondervraagd. Deze rapportage gaat over de meting uit het derde kwartaal van 2014.

Ten tweede is Panteia de enige partij die structureel onderscheid maakt tussen zelfstandig ondernemers die alleen hun eigen uren verkopen (zzp’ers) en zelfstandig ondernemers die alleen of samen met andere zelfstandigen producten maken en/of verkopen of die samen met anderen diensten verlenen (ozp’ers). Deze groepen samen noemen zij eenpersoonsbedrijven.

Ten derde telt Panteia – in tegenstelling tot onder andere het CBS – alleen zelfstandig ondernemers mee die minimaal 15 uur per week ondernemen. Er zit dus maar een deel van het totale aantal parttime ondernemers in deze cijfers. De groep voor wie het eigen bedrijf vooral een extra inkomstenbron of semi-hobby is (ongeveer 100.000 zelfstandigen in de CBS-cijfers), zitten er dus niet in.

33% van de zzp’ers is afhankelijk van 1 grote klant

De meest opvallende uitkomst is voor mij dat eenderde van de zzp’ers meer dan de helft van diens omzet haalt bij slechts 1 opdrachtgever. Daaruit zou je kunnen concluderen dat er wellicht meer (vrijwillige en onvrijwillige) schijnzelfstandigen zijn dan door belangenverenigingen wordt beweerd.

33 procent zzp'ers is vooral afhankelijk van 1 klant volgens zzp-panel van EIM Panteia

En 33% van de zzp’ers wil nu of in de toekomst best in loondienst

Het is ongetwijfeld niet dezelfde 33%,  maar dat 14% van de zzp’ers nu liever in loondienst zou werken betekent dat meer dan 100.000 zzp’ers dat min of meer onvrijwillig zijn. En voor de 19% die op termijn best weer in loondienst wil, is het zzp-schap blijkbaar ook niet heilig.

Maar 67% van de zzp’ers wil dus graag tot zijn of haar 67e ondernemer blijven.

12 procent zzp'ers zou nu liever in loondienst zijn en 19 procent op termijn volgens eerste meting 2014 zzp-panel van eim panteia in

18% van de zelfstandigen wil (best) werkgever worden

Hoewel zzp-belangenverenigingen communiceren dat eenpitters precies dat willen blijven, blijkt uit het onderzoek dat 8% denkt maar tijdelijk zelfstandig te zijn en dat 18% best een bedrijf met werknemers wil leiden.

Nadenken over regelingen die zelfstandigen stimuleren tot werkgeverschap en drempels op dat gebied wegnemen, zou dus tienduizenden nieuwe banen kunnen opleveren.

18 procent zzp'ers wil best werkgever worden volgens eerste meting onder het zzp-panel van Panteia in 2014

Zelfstandigen huren nu vooral andere bedrijven in bij te veel werk

Als eenpersoonsbedrijven opdrachten krijgen die zo groot zijn dat ze die niet alleen kunnen doen, kiest bijna de helft er voor andere bedrijven of zzp’ers in te huren. En ruim een kwart verwijst dan door naar een ander bedrijf of zzp’er.

Slechts 7% kiest voor tijdelijk werkgeverschap. Een begrijpelijke keuze daar tijdelijk werkgeverschap net zo veel gedoe oplevert als langdurig werkgeverschap.

zzp'ers huren vooral andere bedrijven in bij capacteitsproblemen voor zzp-panel panteia bij eerste meting 2014

Belangrijkste drempels voor werkgeverschap zijn geld en ziekterisico

De zelfstandigen is ook een lijstje met belemmeringen voor groei voorgelegd. Toen bleek dat zelfstandigen de huidige economie als belangrijkste belemmering voor groei zien.

belangrijkste drempels voor zzp'ers om door te groeien naar werkgeverschap volgens eerste meting 2014 zzp-panel van Panteia

Gelukkig hebben ze ook even gekeken wat de zelfstandigen die best werkgever willen worden als belangrijkste belemmeringen noemden.

drempels voor werkgeverschap volgens zzp-panel panteia in februari 2015

Wil je als overheid dat de zzp-populatie slinkt en het aantal omp’ers (ondernemers met personeel) stijgt en dat die een substantieel aantal banen gaan creëren?

Dan weet je nu waar je aan moet gaan werken…

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het WC Eendje van … Centraal Beheer

Symbid lanceert financieringsplatform voor ondernemers