in ,

Het WC Eendje van … Centraal Beheer

Toen ik hier weer ging bloggen was een van mijn doelen ook weer aandacht te besteden aan WC Eendjes. Je kent ze wel, onderzoekjes die zijn uitgevoerd in opdracht van commerciële partijen. En die resulteren in persberichten waarin dat bedrijf dé oplossing ergens voor heeft. Oftewel: wij van WC Eend adviseren … juist ja, WC Eend.

Op zich slim, maar als de media dit soort berichten als waarheid overnemen komt zo’n onderzoek voortaan weer in deze rubriek.

Wie deed er een WC Eendje?

Verzekeraar Centraal Beheer. Die publiceerde gisteren de resultaten van een ‘ondervraging’ door Ruigrok | NetPanel van 539 zelfstandig ondernemers over hun pensioen en overige inkomsten na pensionering. Om vervolgens reclame te maken voor een wat wazig en incompleet rekentooltje, dat Centraal Beheer heeft bedacht om te kijken hoeveel een zelfstandig ondernemer maandelijks opzij moet zetten.

Naar ik aanneem met als doel om naast alle media-aandacht voor de nieuwe pensioenverzekeringen voor zelfstandigen – BrightPensioen en Brand New Day (van ondernemers) en zzp pensioen (van de vakbonden) – ook weer de even schijnwerpers naar hun afdeling met pensioenverzekeringen te lokken.

En, is dat gelukt?

Prima, het Algemeen Dagblad kopte dat “zzp’ers, met name vrouwen, weinig pensioen opbouwen” en haalde er ook nog even de pensioendiscussie van Staatssecretaris Klijnsma bij. En ja hoor, de redacties van RTLZ en de Ondernemer namen het ‘nieuws’ ook lekker klakkeloos over.

AD kopt dat zzp'ers met name vrouwen weinig pensioen opbouwen

Kwam er nog wat interessants uit het onderzoek?

Da’s niet echt te zeggen. De geïnterviewden zijn werkzaam in de landbouw & nijverheid, zakelijke dienstverlening en niet-zakelijke dienstverlening. Het gaat hier dus niet om een representatieve steekproef onder ALLE zelfstandigen in Nederland. En de keuze voor juist deze groepen (waarbij onder andere horeca en detailhandel bewust zijn uitgesloten) wordt niet gecommuniceerd.

In het persbericht stelt Centraal Beheer dat 41% van de zelfstandigen uit deze groep momenteel helemaal niets opzij legt. En dat slechts 48% van de mannen en 35% van de vrouwen momenteel ‘pensioen’ opbouwt. (maar wat ze precies bedoelen met ‘pensioen’ staat er niet bij.) Van de ondervraagden denkt 21% later onvoldoende pensioeninkomen te hebben, twijfelt bijna de helft of zij bij pensionering voldoende geld tot hun beschikking hebben en verwacht 57% door te moeten werken na de pensioenleeftijd.

Hoe tevreden zijn werknemers met hun pensioen?

Als ik dat lees vraag ik me enerzijds af hoe die percentages liggen bij werknemers, flexwerkers en uitkeringsgerechtigden. Want de toekomstige ‘uitbetaalcapaciteit’ van hun pensioenfonds baart velen zorgen. En anderzijds welke vragen er precies zijn gesteld aan de geïnterviewden, want dat heeft behoorlijk wat invloed op hun antwoorden.

Maar ach, dat maakt allemaal niet uit. Meerdere media namen het bericht van Centraal Beheer over als echt nieuws. Marketingactie geslaagd.

PS 19-2: bij het schrijven van een ander artikel stuitte ik op de pensioenschijf van 5 van het Nibud. Een veel completere en informatievere rekentool waarmee je ook als ondernemer kunt uitrekenen hoe je er pensioentechnisch voor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CBS: het aantal faillissementen blijft dalen

Panteia: Bijna 20% zzp’ers wil best werknemers