in , ,

Bemiddelingsbureaus zorgen beter voor zichzelf dan voor zzp’ers

Met de groei van het aantal zelfstandig ondernemers is ook het aantal bemiddelingsbureaus gegroeid. Na allerlei berichten over het gebrek aan toegevoegde waarde, ‘wurg’contracten en grote strijkstokken van een aantal van hen, besloot ZZP Nederland een onderzoek(je) te doen. De uitkomst daarvan is dat behoorlijk wat zzp’ers voor hun inkomen afhankelijk zijn van bemiddelaars. Maar dat die zzp’ers niet erg positief en gelukkig zijn met deze – vaak door hun echte klanten gedwongen – winkelnering. Hieronder de meest opvallende uitkomsten.

Helft zzp’ers werkt veel via bemiddelingsbureaus

ZZP Nederland is de grootste ‘vereniging’ van zzp’ers in Nederland. En de enige die niet aan een Haagse belangenbehartiger als FNV of MKB Nederland is gelieerd. Zij ondervroegen 2064 zelfstandigen. In combinatie met het feit dat ze de antwoorden integraal online delen, is dat voor mij genoeg om dit als een van de meer serieuze onderzoeken onder zzp’ers te bestempelen.

Van de ondervraagde zelfstandigen werkt bijna de helft (groten)deels via bemiddelaars. En van zelfstandigen in de ‘advies’, ICT en zorgsector krijgt zelfs 50% tot 70% bijna alleen opdrachten via bemiddelaars. De meeste resultaten uit het onderzoek zijn dus op basis van ruim 1000 respondenten.

onderzoek zzp nederland helft zzp'ers weerkt vooal via bemiddelingsbureaus

Opdrachtgevers willen niet zelf inhuren

De via bemiddeling werkende zzp’ers maken vooral gebruik van bemiddelaars waar hun opdrachtgevers een voorkeur voor hebben. Of dat tekenend is voor het type zelfstandig ondernemers dat lid is van een belangenbehartiger (als ZZP Nederland) is niet bekend, maar zou kunnen. Sowieso tekenend is dat door de keuze van opdrachtgevers om alleen mensen in te huren via een beperkt aantal bemiddelaars, deze een behoorlijke machtspositie blijken te hebben ontwikkeld ten opzichte van zzp’ers.

Maar zzp’ers willen liever rechtstreeks werken

Van de zzp’ers die via bureaus werken gaf minder dan 20% aan dat prima te vinden. De andere 80% wil liever minder of helemaal geen opdrachten meer via bemiddelaars. Over een ongewenste situatie gesproken.

zzp nederland onderzoek slechts 18 procent werkt graag via bemiddelingsbureaus

Dat veel zzp’ers liever rechtstreeks willen werken, heeft ongetwijfeld te maken met de contracten die bemiddelaars hen dwingen te tekenen. En met de marges die bureaus op het tarief van de zelfstandigen zetten.

Bemiddelaars strijken flinke bedragen per uur op

Vooral de marges van bemiddelaars leiden tot ontevredenheid. Nou ja, bij de 75% van de zelfstandigen die weten hoeveel de bemiddelaar op hun tarief zet dan. Want bij meer dan de helft van die zelfstandigen zet het – vaak verplichte – bureau meer dan €10 op de uurprijs.

Da’s meer dan een groot aantal schijnzelfstandigen in zorg en pakjesvervoer überhaupt per uur bruto verdient. En die mensen moeten daar heel hard voor werken.

onderzoek zzp nederland groot deel bemiddelaars rekent meer dan 10 euro per zzp uur

Veel zelfstandigen begrijpen niet waarom deze marges zo hoog zijn. En meer dan 50% van de via bureaus werkende zzp’ers vinden deze marges dan ook (veel) te hoog.

Dat een kwart van de zzp’ers niet weet wat een bureau kost is veel. Maar dat slechts 27% van die zzp’ers weet dat hun opdrachtgever op de hoogte is van de marge van het bureau is ronduit wonderlijk.

Helft bemiddelden moet concurrentiebeding tekenen

Bemiddelingsbureaus vinden een flinke marge op een eerste opdracht blijkbaar niet voldoende. Want meer dan 55% van de via bureaus werkende zzp’ers heeft een concurrentiebeding. In meer dan 15% van de gevallen zelfs voor alle klanten van de bemiddelaar. En in meer dan 40% van de gevallen duurt dat concurrentiebeding minimaal een JAAR na einde van de opdracht.

Onderzoek zzp nederland veel bemiddelingsbureaus verplichten zzpers een concurrentiebeding te tekenen

In een tijd waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen veel aandacht krijgt zou je verwachten dat opdrachtgevers ook bij de inhuur van mensen goed ‘werkgeverschap’ belangrijk vinden. Maar blijkbaar boeit het hen niet om de zaken ook goed te regelen voor mensen die hun organisatie van de door hen gewenste flexibele schil voorzien.

Helaas geeft overheid zelf niet goede voorbeeld

Dat ZZP Nederland in het opmerkingenveld van het onderzoek vooral negatieve berichten over (semi-) overheden ontving, maakt duidelijk dat de overheid het zelf op dit gebied het ronduit slecht doet.

Ik denk zomaar dat het de moeite loont eens uit te rekenen wat het onze staatskas oplevert als de overheid een deel van het geld voor banenplannen gebruikt om alle overheidsinstanties iemand in vaste dienst te doneren die de rechtstreekse inhuur van zzp’ers regelt. Vast en zeker meer dan andere tijdelijke banen creëren.

11 Comments

Leave a Reply
 1. Is het niet handiger om te spreken over freelancers in plaats van ZZP’ers? Met ZZP heb je het eigenlijk over alle zelfstandigen zonder personeel, en met freelancer specifiek over diegenen die in een vorm die lijkt op dienstverband voor een opdrachtgever werkt.

  • Tja, het blijft een definitie-discussie. Volgens mij zijn de mensen die zich via bureaus voor langere perioden laten inhuren juist de klassieke zzp’ers (term is afkomstig uit de bouw) en zijn mensen die voor wisselende opdrachtgevers werken freelancers. Beiden zijn (meestal) fiscaal gewoon ondernemer.

 2. ZZp’ers die zich willen laten inhuren bij grote organisaties zitten inderdaad in een vervelende positie: de inhurende partij wil niet met 100 zzp’ers moeten onderhandelen en administreren, maar denkt goedkoper uit te zijn met één of twee bemiddelingspartijen er tussen. Dat ze lagere kosten hebben voor inhuur per uur zonder bemiddelaars en die kostenbesparing afwegen tegen de inzet van een beperkt aantal administratieve krachten, is een rekensommetje dat niet veel gemaakt wordt.
  Het zou in mijn ogen veel beter zijn om als zzp’er eenmalig een vast bedrag voor de bemiddeling te betalen. Het hebben van een netwerk met opdrachten is wel wat waard. Dat bedrag is dan gerelateerd aan de omzet die in de initiële opdrachtperiode gemaakt wordt en gemaximeerd tot zeg 1500 euro.
  Dat is nog riant betaald voor iemand die vertelt aan een opdrachtgever dat hij een goede kandidaat heeft en meegaat naar het intakegesprek… En dan houdt het op met verdiensten voor de bemiddelaar. Immers, het krijgen van een eventuele vervolgopdracht is te danken aan de ingezette zzp’er.
  En als diezelfde zzp’er een tientje per uur over heeft voor een bemiddelaar, is er voor een 10 euro x 8 uur x 20 dagen = 1600 euro per maand, wel een boekhouder te vinden die voor 10% van dat bedrag per maand die administratie graag overneemt.

  • Bedankt voor het rekensommetje Jaap. Ziet er goed uit.

   Ik vrees alleen dat veel opdrachtgevers de keuze voor een bemiddelaar niet maken omdat ze dat willen, maar omdat ze bang zijn voor naheffingen als ze zelfstandigen rechtstreeks inhuren. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat opdrachten vele maanden tot regelmatig zelfs meer dan een jaar duren. En dan komt de grens van schijnzelfstandigheid nog wel eens in zicht…

 3. Wat een opruiend artikel is dit. Het doen van wetenschappelijk onderzoek is heel wat anders dan een vragenlijstje op Libelle niveau in elkaar zetten.

  De ZZP-ers die liever rechtstreeks werken (wie niet, trouwens, want het scheelt je marge) hebben misschien wel te weinig aquirerend vermogen.

  Tussen willen en kunnen zit wel vaker een HEEL groot gat.

  Er is tenslotte NIEMAND die jou verplicht om via een bureau te werken; dan doe je het lekker zelf.

 4. Nog eens even extra goed gekeken, maar idd geen goed onderzoek.

  Soms draagt een ZZP-er meer da 15 euro per uur af.
  Maar van hoeveel? Scheelt nogal of dat van € 95 of van € 25 is.

  Jammer dat er waarschijnlijk weer een aantal ZZP-ers zich hierdoor heeft laten opruien.

  Onderzoek doen is goed, maar dan wel graag met een correcte vraagstelling.
  Misschien is er een ZZP-er die dat voor een schappelijk tarief wil doen?

  • Hallo Rita,

   Bedankt voor je reactie en jammer dat je het artikel opruiend vindt. Zo is het in ieder geval niet bedoeld.

   Over de kwaliteit van onderzoeken valt te twisten. Nergens staat dat dit een wetenschappelijk onderzoek is en als je net zo veel onderzoeken rondom ondernemerschap die de meeste media als gedegen presenteren zou bekijken als ik, zou jij dit wellicht ook als bovengemiddeld beoordelen.

   Helaas hebben zelfstandigen in een aantal sectoren inmiddels geen keuze meer of ze wel of niet via intermediairs willen werken. Door de VAR-gekte hebben behoorlijk wat opdrachtgevers beslist dat ze niet (meer) rechtstreeks mensen willen inhuren.

 5. Beste Karen,
  Binnenkort ga ik een contract ondertekenen. Daarbij staat mogelijk een commitment beding in vermeld om na een periode van een jaar bij de eindklant in dienst te treden. Weet jij of dit wettelijk is toegestaan en waar ik legitieme contract afspraken terug kan vinden, zoals bijvoorbeeld concurrentie beding?

 6. Barney

  Een beding dat arbeidscontract na jaar over gaat van bureau naar eindklant zal een verlengde zijn van de commerciele afspraak tussen die twee. Niet ongebruikelijk. Manier om bemiddelingsfee af te rekenen.
  Je bent zelf natuurlijk niets veplicht na een jaar. Die eindklant ws ook niet.
  Misschien goed om even arbeidsvoorwaarden te checken. Die kunnen afwijkend zijn.
  Verder is zo’n dit dan eerste contract van maximaal aantal tijdelijke contracten.

 7. Het is al genoemd maar die €10 valt mij eigenlijk nog mee. Ik als programmeur werk zelf meestal voor zo’n €60 per uur maar er zijn collega’s die ver daarboven zitten met bedragen tussen de €75 en €100 per uur.

  Waar ik me meer aan stoor is dat grote opdrachtgevers niet meer rechtstreeks met ‘eenpitters’ willen werken. Daardoor ben ik afhankelijk van een legertje recruiters, bemiddelaars of C.V.-schuivers die LinkedIn afschuimen.

  Sommigen willen alleen je CV op een stapel leggen, weten of je een VAR hebt en weten werkelijk niks van mijn vak. Ze vertellen niet wie de ‘eindklant’ is en zijn zwaar ongeïnteresseerd. Met anderen bouw je een fijne samenwerking op, een écht bemiddelingsbureau. Die mogen altijd bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe wet kredietunies maakt geld lenen makkelijker voor deel ondernemers

Ook helft zelfstandigen met personeel heeft geen AOV