in ,

Vanaf 23 juni moet het nieuwe Facebookvakje op je website staan

Steeds meer zelfstandig ondernemers hebben een website die op WordPress draait en steeds meer ondernemers hebben een Facebookpagina voor hun bedrijf. Ben jij zo’n ondernemer en wil je graag dat er na 23 juni nog een werkend promotievakje van Facebook op je website staat? En is dat de afgelopen 2 maanden nog niet vervangen? Dan moet je aan de slag. Want vanaf 23 juni aanstaande werkt het bekende doorklikvakje (dat bij veel ondernemers aan de zijkant of onderkant van hun website staat) niet meer.

Wat verandert er met de Facebook Likebox?

Maar één ding. En dat is dat Facebook de oude plugin (het stukje computercode) dat op veel WordPress sites staat over een paar weken niet meer ondersteunt. En ongetwijfeld vervangt door een of andere melding op je website dat iets niet meer werkt. En als jij je site zelfs niet dagelijks bezoekt, zien jouw potentiële klanten dan wellicht dat jij iets niet goed hebt geregeld.

Vanaf 23 juni hoort er op je website zo’n nieuw vakje te staan.

de nieuwe facebook like box van calimeromarketing en hoe je die erop zet

In het nieuwe Facebookvakje kunnen mensen linksonder je Facebookpagina ‘liken’ en rechtsonder jouw bedrijfswebsite delen op Facebook. Dat betekent dat als jij met je bedrijf een Facebookpagina hebt, er een extra reclameknopje voor je is bijgekomen.

En dat vind ik vanuit marketingoogpunt dan weer best fijn. Wat het is een extra gratis marketingmogelijkheidje.

Het lijkt moeilijk, maar is prima zelf te doen

Heb jij een Facebookvakje op je website staan en heeft jouw webbouwer je nog niet over geïnformeerd over deze wijziging cq het vakje nog niet vervangen? Dan wil je hem of haar wellicht zelf even naar deze speciale pagina op Facebook te sturen.

Ben je zelf ‘administrator’ van je website? (Dat betekent dat je het ‘recht’ hebt om zelf alles aan te passen op je website.) Dan kun je waarschijnlijk – net als ik – zelf het nieuwe knopje erop zetten. Ik ben verre van een programmeur, maar kan best aardig lezen en plaatjes kijken. Op die manier rustig stap voor stap het eerst zelf proberen voordat ik een van mijn webvrienden belde, zorgde ervoor dat ik de Facebook Likebox hier op Ondernemersfacts in minder dan 10 minuten zelf had vervangen.

Omdat honderduizenden ondernemers vast deze maand hun Likebox ook willen vervangen, heb ik maar even wat plaatjes gemaakt van wat ik heb gedaan, zodat jij kunt kijken of jij het ook even zelf kunt doen.

Een korte ’tutorial’ voor de nieuwe Likebox

Je begint met naar de speciale pagina op Facebook gaan. Als je niet als jezelf bent ingelogd op Facebook, maar als je bedrijf, geeft Facebook aan dat je even moet wisselen.

Het 2e blok op die pagina ziet er zo uit. Uiteraard zonder het plaatje van Ondernemersfacts erin.

De nieuwe facebook likebox een tutorial op Ondernemersfacts

Wat je in dit blok doet is:

  1. Linksboven de url van jouw bedrijfspagina op Facebook zetten
  2. Rechtsboven bij ‘Width’ 100% invullen (dan zorgt de code ervoor dat het knopje altijd optimaal wordt getoond, ook op smartphones). Vervolgens maakt Facebook zelf het knopje voor jouw eigen Facebookpagina, wat je daarna krijgt te zien.
  3. Heeft je Facebookpagina veel likes? Dan wil je vast mensen die je pagina liken op jouw website laten zien wie van hun vrienden dat ook hebben gedaan. ‘Show friends faces’ aanklikken dan.
  4. Tenzij je ‘coverfoto van Facebook tonen’ storend is op je website vink je dat vakje niet aan. Je coverfoto wel tonen, maakt het Facebookvakje vaak mooier.
  5. Plaats je regelmatig nieuwe berichten op je Facebookpagina? Vink dan ook ‘Show Page Posts’ aan. Dan komt er een wat groter blok op je website met daarin steeds je meest actuele Facebookbericht.
  6. Tot slot klik je linksonderin op het blauwe vlakje met ‘Get Code’

Dan krijg je de volgende pop-up te zien. En dat is wat je nodig hebt om het nieuwe Facebookvakje te maken. Dus laat deze even in een scherm in je browser open staan totdat je klaar bent.

De plugin code voor de nieuwe Likebox van Facebook voor zzp'ers

Deze 2 stukjes abacadabra moet je op je website plakken

Begin met het bovenste stuk code te kopiëren. Als je website op een redelijk modern responsive thema draait – net als Ondernemersfacts – is het een fluitje van een cent dit op de juiste plaats te plakken.

Als je in je Dashboard achter je website onder ‘Weergave’ even zoekt bij ’thema-instellingen’ kom je waarschijnlijk een pagina tegen waarop je ‘Header’ en ‘Footer Scripts’ kunt invoegen. Daar vind je dan vast ergens een blokje waar je deze code bij ‘head’ kunt plakken.

Of (zoals in mijn WordPressthema) er is bij de ’thema instellingen’ een speciale pagina die ‘Custom code’ heet en waar je het eerste blokje in de code kunt plakken. Dat heb ik overigens gevonden door gewoon even alle regels van de thema-instellingen aan te klikken en te kijken wat voor pagina en inhoud daarachter zat.

De nieuwe facebook likebox code toevoegen aan je website

Het 2e stukje code moet onder ‘Weergave’ bij ‘Widgets’

Het onderste stukje code moet je vervolgens kopiëren en ergens op de pagina met ‘Widgets’ plakken. Om precies te zijn op de plaats waar nu je huidige/oude Facebook Likebox staat.

Heb je zelf nog nooit Widgets gemaakt of vervangen?  In je dashboard staat onder ‘Weergave’ ook de pagina met ‘Widgets’. Die is meestal verdeeld in een linker en rechterdeel.

Rechts staan de sidebars (de verticale stroken aan de zijkant van meerdere pagina’s op je website) en de footers (vaak meerdere rijtjes onderaan de pagina’s van je website). Door rechts op alle sidebars en footers die er staan te klikken, vind je vanzelf degene waar je ‘Facebook Likebox’ in staat. Als je die open hebt geklikt kun je vast zelf het knopje verwijderen wel vinden. Wellicht vind je het overigens makkelijker dit pas te doen nadat je het nieuwe vakje daar hebt gemaakt.

Links op dezelfde ‘Widgets’ pagina staan de verschillende soorten Widgets die je in de sidebars en footers kunt plaatsen. Zoek daar naar het vakje dat heet ‘Tekst’. (Staat in onderstaand plaatje rechts onderaan en je ziet eronder staan dat je daar willekeurige tekst of HTML in kunt zetten en dat is precies wat je wilt doen.)

tutorial nieuwe Facebook likebox 23 juni 2015 voor ondernemers en zzp'ers met een wordpress website

Dat blokje dat ‘Tekst’ heet sleep je naar de plek rechts in de ‘Sidebar’ of ‘Footer’ waar je oude Likebox staat. Dat kan overigens op meerdere plaatsen zijn als je website niet op alle pagina’s dezelfde sidebar heeft, dus controleer alle sidebar en footerblokjes die even die rechts op de pagina staan.

Als je het blokje met ‘Tekst’ vervolgens opent, zie je 2 lege vlakken. In het 1e vlakje kun je een titel invoegen, maar dat hoeft niet. In het 2e vlak kun je de code uit het onderste blok van de Facebookpagina plakken. Dan hoef je alleen nog op ‘Opslaan’ te klikken en zijn jij en Facebook weer blij met elkaar.

de code van de nieuwe facebook likebox in de widgets in je sidebar plakken

En dan heb jij – net als ik – geleerd hoe makkelijk het is kleine dingen aan je WordPress website zelf te doen.

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook helft zelfstandigen met personeel heeft geen AOV

Een redelijk uurtarief voor een zzp’er bij een landelijk dagblad