in ,

Fiscale behandeling innovatiewinst versimpeld

Staatssecretaris Weekers van Financien verblijdt MKB-ondernemers met een forfaitaire belastingaftrek van maximaal 25.000 euro voor winst uit innovatieve activiteiten. Die komt in de plaats van de huidige innovatie-box.

Tot nu toe was het zo dat de winst die ondernemers behalen uit innovatieve activiteiten voor de vennootschapsbelasting tegen een gunstig tarief kon worden belast in de zogenaamde “innovatiebox”.

Transactiekosten

Een praktisch probleem met deze regeling was echter dat eerst moest worden vastgesteld welke bedrijfsactiviteiten “innovatief” waren en vervolgens voor welk percentage die bijdroegen aan de winst. Dat was even lastig om aan te tonen als om te controleren. Zowel voor ondernemers als voor de belastingdienst bracht dat soms hoge transactiekosten met zich mee.

De nieuwe regeling die het kabinet nu heeft vastgesteld komt er op neer dat ondernemers er voortaan voor kunnen kiezen om een forfaitair bedrag van maximaal 25.000 euro als winst uit innovatieve activiteiten te bestempelen.

Toegang beperkt

De toegang tot de regeling is beperkt tot die ondernemers die dit jaar of in een van de twee voorafgaande jaren kwalificeerden voor toepassing van de innovatiebox, bijvoorbeeld door het doen van speur- en ontwikkelingswerk. De regeling is onderdeel van de vennootschapsbelasting: wie die niet betaalt vist dus ook met het forfait achter het net.

Written by Pierre Spaninks

Pierre Spaninks is ZZP-expert. Hij doet onderzoek naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de rol van de zelfstandige professionals, en adviseert daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Startersprofiel 2012: 96% van de ondernemers start solo

De vermogenspositie van zzp’ers onderzocht. Of toch niet?