in ,

Laatste dag dat oprichter Johan Marrink de baas is van ZZP Nederland

Veel aandacht is er niet aan besteed en de andere belangenbehartigers voor zelfstandigen hebben de afgelopen weken wijselijk hun mond gehouden. Maar nadat Johan Marrink 2 weken geleden een mail stuurde aan zijn relaties, komt er vandaag een einde aan een tijdperk. Want de ondernemer die in 2005 een informatieve website voor zelfstandigen opzette, zag dat projectje uitgroeien tot de grootste belangenbehartiger voor zelfstandigen in Nederland én tot een bedrijf met 17 werknemers met inmiddels een stevige verzekeringstak.

Van reclameman tot belangenbehartiger

Wanneer ik Johan Marrink leerde kennen weet ik niet meer precies, maar het zal niet lang na de oprichting van ZZP Nederland zijn geweest. Hij vertelde me destijds namelijk dat hij van zijn website met helpdesk maar een stichting had gemaakt omdat hij dan onder andere een deal kon sluiten met een ziektekostenverzekeraar. Met als doel dat zelfstandigen na de net ingevoerde Zorgverzekeringswet ook gebruik konden maken van een collectiviteitskorting. Elke zelfstandige die voor 2 tientjes per jaar lid werd van zijn club kreeg daardoor dezelfde korting op zijn ziektekostenverzekering als werknemers en ambtenaren. Vond ie wel zo eerlijk.

Veel zelfstandigen vonden 2 tientjes per jaar betalen voor een veelvoud aan korting een goeie deal en zijn club groeide vanaf het begin als kool. We deden ooit samen een wervingsactie, waarbij zelfstandigen die op een beurs ter plekke lid werden van ZZP Nederland een marketingboekje van mij cadeau kregen. Het was prachtig te zien hoe een ondernemer met dit soort acties binnen enkele jaren meer dan 10.000 leden aan zijn club wist te binden.

Toen hij eenmaal een kritische massa had bereikt sloten steeds meer brancheclubs van zelfstandigen zich bij zijn initiatief aan. Ik vermoed vooral om de prijs. Het lidmaatschap van ZZP Nederland kost nog steeds maar €20 per jaar, tegen €133,50 bij PZO en €195 bij de FNV. En inmiddels verschillen de services van de drie grote clubs weinig meer. Zo weinig dat ZZP Nederland met meer dan 36.000 aangesloten zelfstandigen inmiddels veruit de grootste club is. En Johan dankzij een grote groep ondernemers zonder personeel zelf een financieel uitermate succesvol ondernemer met personeel werd.

De afgelopen jaren heeft Johan Marrink meer initiatieven genomen die groepen zelfstandigen in Nederland veel hebben opgeleverd dan alle andere zzp-clubs bij elkaar. En als trekker met die andere clubs samen.

Het enige medium dat aandacht besteedde aan het vertrek van Johan Marrink was RTL Nieuws. Zij haalde een opmerking over zijn timing van de ZZP Barometer aan, die probeerde een politieke lading te geven aan het moment van Johan’s vertrek. Mij lijkt dat het moment van de indiensttreding van de ‘verzekeringsman’ die hem opvolgt al was afgesproken voordat bleek dat het kabinet maar geen knopen durft door te hakken over nieuw ondernemersbeleid.

Het cirkeltje lijkt nu rond, want (volgens mijn geheugen) is de nieuwe directeur afkomstig van de verzekeraar waar de Stichting ZZP Nederland zijn oprichting (deels) aan dankt. En hij is/was bestuurder bij MKB Nederland. Johan Marrink meldde RTL Nieuws dat hij een fusie tussen ZZP Nederland en PZO niet snel ziet gebeuren. Ik ook niet. Wat mij betreft ligt een overname van PZO door het inmiddels veel grotere en efficiëntere ZZP Nederland veel meer voor de hand.

Hoewel ik over een aantal onderwerpen heel anders denk dan Johan, heeft hij wat mij betreft laten zien wat ondernemers met een sociaal hart voor onze maatschappij kunnen betekenen. En kunnen andere (belangen)clubs wat van hem leren. Namelijk dat de enige voorwaarde voor bestaansrecht en groei is je klanten/leden het gevoel geven dat je meer waarde biedt dan je aan contributie vraagt.

En voor wat betreft de timing van zijn vertrek: volgens mij is die perfect. Want Johan schreef in zijn afscheidsmail dat hij nog niet weet wat hij over een paar maanden gaat doen. Maar dat hij tot die tijd gaat zeilen en van het leven genieten. Lijkt mij dat er de eerste week van juli 2015 weinig plekken zijn waar je beter kunt vertoeven dan op het water.

Johan, namens alle zelfstandig ondernemers die je de afgelopen tien jaar hebt geholpen: bedankt en veel plezier met zeilen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een redelijk uurtarief voor een zzp’er bij een landelijk dagblad

Termijn voor toetreding tot vrijwillige AOV van het UWV van 13 naar 26 weken