in , , ,

UWV informeert WW’ers die willen ondernemen voortaan digitaal

Dat het UWV al een tijdje met wisselend succes werkt aan het digitaliseren van haar diensten zal niemand zijn ontgaan. Gisteren meldde UWV in haar maandelijkse nieuwsbrief dat er een speciale ‘Online training‘ is ontwikkeld voor WW’ers die overwegen zelfstandig ondernemer te worden. De speciale voorlichtingsbijeenkomsten over de regelingen en regels om te starten vanuit de WW behoren daardoor tot het verleden.

Volgens de nieuwsbrief vervangt de nieuwe training de speciale startersbijeenkomsten die in het hele land werden verzorgd, want ww’ers die de oriëntatieperiode willen aanvragen om via de startersregeling ondernemer te worden, zijn voortaan verplicht deze training te volgen.

UWV vervangt voorlichtingbijeenkomsten door online training voor starten eigen bedrijf op Werk.nl

Ik ben erg blij dat UWV is gestopt met de voorlichtingsessies door UWV-medewerkers. Ik heb er enkele mogen bijwonen en ervaren dat niet alle UWV-medewerkers die deze presentaties verzorgden verstand hadden van zelfstandig ondernemen en dat niet overal hetzelfde verhaal werd verteld.

Eindelijk online heldere informatie voor WW-starters

Als maker van de online cursus Van WW naar ZZP (en ook volgens UWV een van de deskundigen op dat gebied), was ik uiteraard benieuwd naar de inhoud van deze nieuwe ’training’. Omdat ik weet hoeveel er komt kijken bij een switch naar ondernemerschap, was ik vooral benieuwd of UWV zich heeft beperkt tot uitkering gerelateerde zaken en of er toevallig informatie over ondernemen in staat die niet klopt.

Het resultaat van een uurtje of wat van pagina naar pagina klikken en alle testvragen beantwoorden, is dat ik alle WW’ers die overwegen zelfstandige te worden aanbeveel deze online training meteen even te doen. En wel omdat:

  1. het UWV antwoord geeft op alle algemene vragen over starten vanuit de WW en
  2. er daarnaast ook veel antwoorden in staan op vragen over bijzondere situaties die ik op ondernemersforum Higherlevel.nl en in mijn eigen mailbox voorbij heb zien komen en die nog niet online stonden!

Wel blijft het jammer dat een partij als het UWV ook weer eens de indruk wekt dat starten als zelfstandige vooral draait om wat ik altijd ‘de technische details’ noem. En alleen verwijst naar overheidssites waar de belangrijkste aspecten van zelfstandig ondernemen bijna niet aan bod komen. Terwijl er ondernemers zijn die betere informatie leveren. De test van de KvK waar onderaan deze les naar wordt gelinkt, is bijvoorbeeld ook rechtstreeks te doen op de site van de ondernemer die hem heeft gemaakt.

Les over onderzoeksperiode van UWV in online training Zelfstandig ondernemen met een ww-uitkering

Slechts één training voor verschillende groepen ww’ers

Ook is het jammer dat het UWV heeft gekozen voor 1 training van maar liefst 106(!) pagina’s met daarin informatie over de regels voor WW’ers in allerlei verschillende situaties. Dat werkt alleen maar verwarrend omdat alle WW’ers meer informatie moeten doornemen dan voor ieder van hen relevant is. En een deel van de informatie waarschijnlijk meer vragen oproept dan beantwoordt, voor mensen die niet tot een bepaalde groep horen.

Het lijkt mij onder andere niet relevant te leren dat UWV beleid heeft voor 2 verschillende groepen (startende en bestaande ondernemers met ww) als je als WW’er maar tot een van beide groepen kunt behoren. Met de huidige technische mogelijkheden was het klantvriendelijker geweest enkele variaties te maken en mensen via een paar vragen vooraf naar de voor hen juiste training te leiden.

Maar goed, dat kan nog steeds. Evenals alle informatie in de training gewoon openbaar online zetten in plaats van achter een muurtje dat als enige nut heeft dat WW’ers een bewijs van deelname kunnen krijgen als ze de training hebben afgerond. Want de informatie is juist ook interessant voor WW’ers die nog lang niet toe zijn aan het aanvragen van de oriëntatieperiode. En allerlei soorten adviseurs van (toekomstige) WW’ers.

Geen concurrentie met bedrijven

Gelukkig heeft het UWV zich inderdaad beperkt tot het uitleggen van haar eigen regels en bevat de training geen informatie over de echt belangrijke zaken voor wie overweegt zelfstandig ondernemer te worden vanuit de WW. Zodat hij niet concurreert met commerciële cursussen en trainingen als de mijne, die mensen helpen weloverwogen en goed voorbereid te starten.

En dat ze een uitgebreide voorlichtingsbrochure een online training noemen? Ach, dat schijnt mode te zijn. ;o)

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek: ‘Ondernemerschap in Nederland blijft achter’

CBS: het aantal faillissementen blijft dalen