in , ,

Tot eind 2013 weer willekeurig afschrijven

Nadat vorige kabinetten ondernemers in de jaren 2009, 2010 en 2011 al toestonden willekeurig af te schrijven, stemde de ministerraad door de aanhoudende economische problemen eind vorige week eindelijk in deze regeling voor (de tweede helft van) 2013 weer van stal te halen. Met als doel alle ondernemers samen zo’n 400 miljoen euro aan belasting later te laten betalen, zodat er in 2013 en 2014 meer financiële armslag is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden.

De nieuwe tijdelijke maatregel willekeurig afschrijven houdt in dat ook gevestigde ondernemers die tussen 1 juli en 31 december 2013 meer dan €450 investeren, meteen dit jaar maximaal 50% van de aanschafwaarde van de belasting mogen aftrekken. Net als startende ondernemers, die dat altijd al mogen.

Het persbericht over de nieuwe regeling meldt overigens niet of de rest van de investering ook willekeurig mag worden afgeschreven, net als bij de eerdere regeling na invoering werd geregeld.

Dalende investeringen slecht voor economie

Cijfers van het CBS wezen uit dat de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna 8% zijn gedaald. Daarnaast voorzag het Centraal Planbureau voor heel 2013 zelfs een krimp van 10%. Het kabinet vond een dergelijk krimp zorgwekkend en probeert dat tij nu te keren.

Vraag is dan alleen waarom ze nu pas met de maatregel komen. Want Staatssecretaris Weekers was begin maart al van plan de maatregel, die in eerdere jaren prima werkte, weer in te voeren.

Postzegels deze maand beste ‘investering’

Voor ondernemers die nog regelmatig fysieke post verzenden (die door de brievenbus past) en daarvoor postzegels gebruiken, is die grootschalig inkopen voor de korte termijn overigens de beste investering.

Per 1 augustus stijgt namelijk de prijs van gewone postzegels van €0,54 naar €0,60. Een prijsstijging van ruim 11% terwijl het bedrag sinds de invoering van postzegels 1 en 2 er niet meer op staat!

Met de huidige rentestanden is het voor ondernemers met geld op de bank dus rendabel om een postzegelvoorraadje voor 3 tot 4 jaar aan te schaffen. En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat postzegels steeds vaker in prijs (zullen blijven) stijgen. Het rendement kan dus nog veel hoger worden.

Het is maar dat je het weet.

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Crowdfundingsplatformen zoeken financiering

Calimero-ondernemers ongepland innovatiever dan gedacht