Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) heeft vrijdag 20 februari het plan gelanceerd voor de Startup-bv. Ja, u raad het al, het is weer verkiezingstijd. Hoog tijd voor nieuwe proefballonnetjes. Deze is wel bijzonder curieus.
Kort gezegd komt het plan dat op de website van D66 staat erop neer dat jonge innovatieve bedrijven , gedurende een periode van maximaal twee jaar gebruik mogen maken van een bijzondere rechtsvorm, de Startup-bv. De gedachte achter het plan is dat Startups steeds belangrijker voor de economische groei en werkgelegenheid in Nederland en een betere kans moeten krijgen om uit de startblokken te komen. Voorafgaand aan de introductie van dit plan heeft D66 gesprekken gevoerd met diverse startups om te vernemen wat hun knelpunten en ervaringen zijn.
Select gezelschap
In het plan is de Startup-bv geen open rechtsvorm die voor een ieder toegankelijk is. Om gebruik te kunnen maken van deze entiteit gelden toegangseisen. Het zou alleen mogelijk zijn voor startups die zijn aangesloten bij incubators, accelerators en ondernemers die actief hun geld en kennis investeren in jonge, innovatieve en potentieel snelgroeiende bedrijven. Veel startups worden op voorhand dus al uitgesloten.
Met deze bijzondere, tijdelijke rechtsvorm zouden jonge innovatieve ondernemers hun tijd en geld twee jaar vol kunnen inzetten op het laten groeien van het bedrijf. De eerste twee jaar zijn hier belangrijk volgens Verhoeven:
“Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve jonge bedrijven ondersteuning nodig. Daardoor kunnen zij zich volop concentreren op innoveren en worden zij zo weinig mogelijk gehinderd door regels. Daarmee wordt de doorgroei van innovatieve en potentieel succesvolle jonge bedrijven bevorderd. Dat is goed voor de werkgelegenheid en voor het innovatieve investeringsklimaat in Nederland.”
Verhoeven ziet met zijn plan een kans om Nederland als innovatieland op de kaart te zetten:
“Nederland zou het eerste land ter wereld kunnen zijn met een aparte rechtsvorm voor startups. De jonge, innovatieve bedrijven van vandaag, zijn de multinationals van de toekomst. Bedrijven als Google, Facebook en Twitter zijn allemaal begonnen in een studentenkamer, met hulp van de Amerikaanse overheid.”
Kenmerken
De Startup-bv is een tijdelijk rechtsvorm van 2 jaar waarmee startups gebruik kunnen maken van een aantal bijzondere faciliteiten:
- Automatisch een S&O-verklaring en daarmee toegang tot de WBSO, RDA en innovatiebox (lagere loon- en investeringskosten en lagere winstbelasting)
- Geen werkgeverspremie over de eerste werknemer
- Geen jaarrekening inleveren en dus geen accountantskosten
- Geen gebruikelijkloonregeling
- Meer flexibiliteit tijdelijke contracten
- Investeren in een Startup-bv wordt fiscaal aantrekkelijk
Waarom de bijzondere rechtsvorm?
De faciliteiten in het plan lijken vooral te liggen in belastingvoordelen en ontheffing van arbeidsrechtelijke verplichtingen. Afgezien van de vragen of startups al überhaupt al massaal zitten te wachten op deze rechtsvorm en hoeveel mensen hiervan gebruik zullen willen maken, is het de vraag waarom hiervoor een apart een rechtsvorm wordt geïntroduceerd? De keuze voor een rechtsvorm is in de basis altijd één vanuit de behoefte om toetreding en deelneming te organiseren. Die argumenten ontbreken echter in het plan.
Juridisch voegt het plan weinig tot niets toe. Is het dan niet veel eenvoudiger om in de fiscale sfeer voorzieningen te treffen waarmee de ondernemer dezelfde vrijbrief krijgt als het plan beoogt? Een stempel bij de Belastingdienst is zo gehaald. Als startup wil je toch vooral ondernemen en niet bezig zijn juridisch geneuzel over rechtsvormen.