in ,

Eerste “kredietunie” van start in Midden Nederland

Op verschillende plekken in Nederland wordt gewerkt aan initiatieven om tot kredietunies te komen voor het midden- en kleinbedrijf. Het verst gevorderd is de Kredietunie Midden Nederland. Die houdt op donderdag 6 september in Leusden een introductiebijeenkomst.

Het idee van een kredietunie is onderlinge kredietverlening, voor en door ondernemers uit het MKB. Zij vormen een coöperatie waarbinnen zij via een gemeenschappelijke kas geld aan elkaar beschikbaar stellen en van elkaar lenen. Een oud idee (de Rabobank is meer dan honderd jaar geleden zo begonnen) dat opnieuw in de belangstelling is komen te staan doordat de grote banken het steeds vaker laten afweten bij de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Van, voor en door ondernemers

De eerste moderne kredietunie die van de grond gaat komen is de Kredietunie Midden Nederland. Het initiatief daartoe is genomen door Jan Jonker (Bakkenist organisatieadviseurs en managers), Wim Pot (Pot Verhuizingen/Logistiek), Emil Scheerder (Scheerder Drankengroothandel), Kor Schipper (Stoutenburgh Adviesgroep) en Wil Steenhof (Accountants + Adviesgroep Los).

De initiatiefnemers streven naar de vorming van een coöperatieve kredietvereniging van, voor en door ondernemers, met oog voor gemeenschapszin, waar de persoonlijke en menselijke factor weer centraal staat, zonder opsmuk en met maatschappelijk verantwoorde winstmarges. Vanuit die gedachte willen zij niet alleen (startende) ondernemers een alternatief bieden bij kredietverlening, maar hen ook coachen bij het ondernemerschap.

Steun van Economische Zaken

Kredietunie Midden Nederland heeft de steun van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat onderzoekt momenteel de mogelijkheden om kredietunies ontheffing te verlenen van bepaalde eisen die aan “gewone” banken terecht worden gesteld maar die voor een coöperatieve kredietunie onzinnig zijn, zoals de eis om over minstens 5 miljoen euro aan eigen kapitaal te beschikken.

Regionale ondernemers die net als hun collega’s in Midden Nederland de mogelijkheden willen onderzoeken om een kredietunie te vormen kunnen voor advies terecht bij Kredietunie Nederland. Drijvende kracht daarachter is Paul van Oyen, die zich op zijn website omschrijft als bankier die filosoof werd en filosoof die bankier werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BV-recht wordt per 1 oktober 2012 eindelijk ‘simpeler’

Duurzame investeringen flink gestegen in 2011