in

Onderzoek: ‘Ondernemerschap in Nederland blijft achter’

Gisteren presenteerde de Erasmusuniversiteit een onderzoek naar ondernemerschap in verschillende landen waarin de relatie tussen ondernemerschap en de competitiviteit van economieën werd onderzocht. Ik vroeg me af of ik daar aandacht aan wilde besteden. Nadat ik een van de onderzoekers in een interview met RTL wat conclusies zag trekken die ik niet deel, toch maar even mijn mening.

Op de website van de Rotterdam School of Management (da’s toch echt iets anders dan ondernemerschap) staat een samenvatting van de resultaten en een aanbeveling aan de overheid. Ik ga hier niet in op de resultaten van het onderzoek. Heeft onder andere RTL al gedaan. En het is met name die aanbeveling die mij boeit. Of stoort, zo je wilt.

Als je de tekst hieronder niet kunt lezen, klik er dan even op of ga naar pagina 5 van de samenvatting op de RSM-site.

Conclusie advies in onderzoek Ondernemerschap in Nederland blijft achter van RSM en World Economic Forum

1. De overheid zet al in op snelle groeiers en innovatie

Het Ministerie van Economische Zaken heeft enkele jaren geleden bewust de keuze gemaakt maximaal in te zetten op 10 zogeheten Topsectoren en juist voor ondernemers in die sectoren allerlei extra dingen te doen om hen te helpen groeien en innoveren.

Geef hen (en ons) even de tijd om te zien wat de effecten van die keuze van de overheid zijn, voordat je concludeert dat wat ze nu doen te weinig is.

2. Stop toch eens met ‘banen’ creëren heilig verklaren

Dit is de zoveelste keer wordt gepredikt dat het doel van ondernemen moet zijn om andere mensen van een risicoloze baan te voorzien. Ik word zo moe van dat oude denken. Door alle technologische ontwikkelingen is het steeds minder nodig dat mensen in traditionele bedrijven met werknemers bij elkaar in een gebouw moeten gaan zitten om samen mooie dingen te bedenken en maken.

Wat we nodig hebben zijn mensen en bedrijven die WERK met fatsoenlijke omstandigheden, beloningen en perspectieven voor anderen creëren. Dat is niet per definitie hetzelfde.

3. Hoezo dragen zzp’ers niet bij aan groei en innovatie?

De onderzoeker laat zich in het interview dat hij gaf aan RTL niet bijzonder positief uit over zzp’ers die zichzelf verhuren aan bedrijven. In bovenstaand advies concludeert RSM (op basis van wetenschappelijk onderzoek?) dat ‘een verdere toename van het aantal zzp’ers/zelfstandigen niet zal bijdragen aan additionele groei en innovatie’. Aan de andere kant vinden zij wel dat bedrijven werknemers moeten stimuleren tot meer ondernemerschap en innovatie.

Tijdens mijn research voor Calimeromarketing 3.0 stuitte ik op een onderzoekje van FastFlex en de ABN AMRO waarin zij concludeerden dat zzp’ers een steeds grotere bijdrage leveren aan innovatie in grote bedrijven. En dat zij steeds vaker bewust worden ingehuurd als ‘Change Agents’. Hoewel ik meestal kritisch ben op onderzoekjes van partijen die zelf actief zijn in de markt die ze onderzoeken, herken ik deze conclusie wel in mijn netwerk.

Verzoek aan de IBO

Het advies van RSM belandt ongetwijfeld op de stapel met adviezen van stuurlui aan wal om te schrappen in de fiscale ondernemersfaciliteiten. Hierbij daarom het verzoek aan de mensen van het Interdepartementale beleidsonderzoek naar zzp’ers: laat – voordat jullie dit advies opvolgen – aub eerst even wetenschappelijk uitzoeken of het inderdaad klopt dat zzp’ers een steeds grotere bijdrage leveren aan innovatie.

Lijkt mij best verstandig voor ‘ons’ innovatievermogen en ‘onze’ concurrentiekracht.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fact: Steeds meer ondernemers financieren via crowdfunding

UWV informeert WW’ers die willen ondernemen voortaan digitaal