in , , ,

Nieuwe Flex-bv niet populair bij starters

Nadat de KvK’s dat begin januari al deden, publiceerde het CBS deze week cijfers over startende ondernemers in 2012. Buiten het feit dat er volgens de KvK vorig jaar 104.000 starters waren en volgens het CBS 144.000, bevestigden beide organisaties iets dat iedereen ziet; de trend dat er steeds meer solo-ondernemers met eenmanszaken komen. Ondanks de nieuwe wet die de oprichting van een BV eenvoudiger en goedkoper heeft gemaakt. En dus hebben we de actuele cijfers maar eens onder elkaar gezet.

 

Steeds meer eenmanszaken volgens het CBS

Eergisteren publiceerde het CBS haar verslag over startende ondernemers in 2012. Naast het bericht dat het aantal starters vorig jaar is gedaald en dat de sterkste daling plaats vond in de bouw, was de belangrijkste constatering dat het percentage eenmanszaken onder startende ondernemers sinds 2007 is gestegen van 55% naar 66%. Volgens het persbericht lijkt het bijzonder dat tegenwoordig bijna 7 op de 10 starters vanuit een eenmanszaak begint.

Nog veel meer eenmanszaken volgens de KvK

Volgens de laatste cijfers van de KvK kende maart 2013 precies 12.372 startende ondernemingen, waarvan 11.437 eenmanszaken. Dat betekent dat afgelopen maand zelfs ruim 90% van alle startende ondernemers begon vanuit een eenmanszaak.

Niet verwonderlijk gezien het feit dat in het begin januari gepubliceerde Startersprofiel 2012 van diezelfde KvK staat dat vorig jaar 96% van alle startende ondernemers alleen begon.

Door van de ‘Nieuwe inschrijvingen’ de ‘Opheffingen’ en ‘Faillissementen’ af te trekken (en de verenigingen uit de cijfers te halen), valt te constateren dat er in maart 9.876 bedrijven en stichtingen zijn bijgekomen.

Door van het aantal ‘Ingeschreven’ eenmanszaken de ‘Opheffingen’ en ‘Faillissementen’ af te trekken, weten we dat er in deze periode 5.709 eenmanszaken zijn bijgekomen. Dat is 58% van het totaal.

Dat zou onder andere kunnen betekenen dat de in het regeerakkoord voorgenomen versobering van de zelfstandigenaftrek gevolgen gaat hebben voor een steeds groter deel van de ondernemersbevolking. Maar ja, uit de gepubliceerde cijfers valt niet op te maken welk percentage parttime is gestart en geen fiscaal ondernemer is en dus ook geen zelfstandigaftrek krijgt.

Flex-bv nog niet populair bij starters

Op 31 maart bestond de nieuwe – eenvoudiger en goedkoper op te richten – Flex-bv precies een half jaar. Volgens de KvK-cijfers koos in maart nog geen half procent van alle starters voor die ‘nieuwe’ BV.

Het is nog vroeg, maar voorlopig lijkt de enige conclusie die getrokken kan worden dat de flexibeler BV de overgrote meerderheid van de startende ondernemers er niet van weerhoudt te kiezen voor de fiscaal vriendelijkere eenmanszaak.

5 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zelfstandigen met zonder pensioen

Heeft de fysieke winkel nog toekomst?