Een paar weken geleden meldde ik hier al dat er eindelijk weer eens een gedegen onderzoek naar zelfstandigen is gepubliceerd. Dat onderzoek is zo breed dat het onmogelijk was/is alle boeiende resultaten die eruit kwamen in 1 artikel te omschrijven. Dat vond Panteia zelf blijkbaar ook, want ze publiceerden afgelopen vrijdag een nadere analyse van de antwoorden van de vrouwelijke zelfstandigen in hun zzp-panel. Met best interessante bevindingen.
Vrouwelijke parttime zzp’ers werken meer uren dan parttime werknemers
Om te beginnen bleek dat er steeds meer vrouwelijke parttime zelfstandigen komen. En dat vrouwelijke zzp’ers sowieso gemiddeld minder tijd aan hun bedrijf besteden dan hun mannelijke collega’s: 36 tegenover 48 uur per week. Wel werken ze beduidend meer dan vrouwelijke werknemers die gemiddeld maar 24 uur per week werken.
Vrouwen blijven liever zzp’er dan mannen
Van de vrouwelijke zzp’ers wil 75% ook op de lange termijn zelfstandig een bedrijf blijven uitoefenen. En 25% wil nu of op termijn mogelijk (weer) in loondienst. Vrouwelijke zzp’ers voeren – vaker dan mannen – de werkzaamheden alleen uit. En waar 20% van de totale groep zzp’ers zichzelf op termijn mogelijk een bedrijf met personeel ziet leiden, is dat bij vrouwen maar 10%.
Vrouwen verdienen – ook als zelfstandige – minder dan mannen
Uit de analyse werden ook de uurtarieven en inkomsten van mannen en vrouwen vergeleken. Om te beginnen bleek dat waar maar 18% van de mannelijke zzp’ers in het Panteia-panel min dan €25.000 verdient dit voor 55% van de vrouwen geldt.
Voor een deel worden de lagere inkomsten volgens Panteia veroorzaakt doordat vrouwelijke zzp’ers een lager uurtarief hanteren dan hun mannelijke tegenhangers: mannelijke zzp’ers vragen gemiddeld 60 euro per uur, terwijl vrouwen 49 euro per uur in rekening brengen. Het inkomen dat door vrouwen wordt verdiend met het eigen bedrijf is 44% van het gezinsinkomen, bij mannelijke zzp’ers is dit 66%.
Panteia denkt dat met name op het gebied van de tarieven voor de Nederlandse vrouw terrein te winnen is. Ik denk het gemiddelde lagere tarief deels het gevolg zijn van het werk dat vrouwen leuk vinden om te doen.
Allerlei soorten verzorgende beroepen en creatieve beroepen kennen nu eenmaal lagere tarieven dan technische en it-beroepen. Zodra de man-vrouw verdeling daarin niet verandert, lijkt het mij niet voor de hand liggend dat de gemiddelde tarieven van vrouwen gelijk komen met die van mannen.
Voor een realistische tariefsvergelijking moet je volgens mij dan ook mannen en vrouwen per specifiek beroep vergelijken.
2 Comments
Leave a Reply