in ,

ZZPkiest.nu: wat zijn de plannen van partijen voor zzp’ers?

In aanloop naar de verkiezingen wil een aantal belanghebbenden zelfstandigen informeren over de standpunten van politieke partijen voor zzp’ers. Daarvoor hebben ze samen een website in het leven geroepen. Ben jij een zelfstandige die wil weten welke partij de beste plannen heeft voor jouw portemonnee? Dan kun je de komende weken terecht op ZZPkiest.nu voor de standpunten van 16 door de makers gekozen partijen.

Veel meningen en standpunten én een ‘kieskompas’

De website is het initiatief van enkele ondernemers en wordt gesteund door 8 bekende partijen uit zzp-land. Uiteraard heb ik er even rondgesnuffeld en hier en daar wat gelezen en bekeken.

Alles bekijken kost uren, want de site biedt heel veel informatie. Uiteraard vind je er (in tekst en filmpjes) de standpunten van politieke partijen. Daarnaast staan er een aantal nieuwsartikelen en opiniestukken. En als je wilt kun je er een kieskompas invullen om erachter te komen met welke partij jij het het meeste eens bent.

NRC maakte een overzichtje voor drukbezette zelfstandigen

Je kunt dus zelf uitgebreid rondkijken op de site. Wil je alleen een overzichtje van de standpunten? Dan heb je mazzel, want NRC publiceerde eergisteren een artikel over het onderwerp met daarin een handig staatje.

Freelance journaliste Annemiek Leclaire was zo aardig een foto van het volledige staatje uit de papieren NRC te delen op Twitter.

Het merendeel van de zzp-plannen kan niet eens

In de strijd om de kiezer proberen partijen in hun verkiezingsprogramma’s allerlei grote en kleine doelgroepen te behagen. Met plannen waarvan zij denken dat die aansluiten bij de mening van veel mensen uit hun doelgroep. Ook bij zzp’ers. Maar de zzp-plannen getuigen grotendeels van weinig kennis van zelfstandigen binnen ons arbeidsrecht en fiscale wetgeving.

Bij deze verkiezingen zitten er ook weer een hoop zzp-plannen tussen die niet uitvoerbaar zijn omdat er wettelijk geen onderscheid is tussen zelfstandige fiscaal ondernemers met en zonder werknemers. En er ondernemers zonder werknemers zijn met een eenmanszaak, vof en/of BV. Rechtsvormen waarvoor verschillende (belasting)wetten gelden. Daarnaast is een aantal voorstellen praktisch niet uitvoerbaar omdat er geen mensen zijn om ze uit te voeren.

Hoe belangrijk vinden partijen zzp’ers na de verkiezingen?

Of de plannen nou realistisch zijn of niet, de kans dat politieke partijen er na de verkiezingen in Nederland Coalitieland breekpunten van maken, schat ik op minder dan 10%. De thema’s op ZZPkiest.nu (AOV, pensioen, schijnzelfstandigheid, aftrekposten en minimumtarief) lijken dan ook vrij onbelangrijk.

Alle partijen hebben dingen die ze écht belangrijk vinden en koste wat het kost in een regeerakkoord willen. Omdat de zelfstandigen in Nederland nog altijd in de minderheid zijn ten opzichte van de werknemers, worden de zzp-plannen ongetwijfeld (weer) gebruikt als wisselgeld. Met als gevolg dat er misschien een of twee plannen in een sterk afgezwakte vorm doorgaan.

Om je stem als zelfstandige te geven aan een partij op basis van deze plannen lijkt daarom zonde.

Wat is dan verkiezingswijsheid voor zelfstandig ondernemers?

Dat kun je alleen zelf beoordelen en is sterk afhankelijk van het soort ondernemer/zzp’er dat je bent. Maar ik neem aan dat jij – net als ik – eerst mens bent, daarna man of vrouw en ergens in het rijtje daarna ondernemer of werknemer. Of allebei. Of iets anders. Bij mij tellen de zzp-plannen dan ook niet mee bij het bepalen van mijn stem.

Ben jij zelfstandige en wil je dat wel laten meewegen in je stem? Dan vraag ik me af of je niet meer opschiet met kijken naar de politieke plannen voor de arbeidsmarkt en het ontslagrecht. Dat vinden de meeste partijen dermate belangrijk dat dat wél een keiharde eis kan worden bij de coalitie-onderhandelingen.

Als bijvoorbeeld het ontslagrecht wordt versoepeld en werkgeverschap makkelijker en goedkoper, kan dat tot gevolg hebben dat er minder (gedwongen) schijnzelfstandigen komen. En als er minder onvrijwillige ondernemers met lage inkomens komen, wordt de roep om verplichte zzp-regelingen kleiner.

Of als bijvoorbeeld de ww-premie voor flexwerkers wordt verhoogd, wordt het wellicht voor bedrijven nóg aantrekkelijker werkenden in (schijn)zelfstandigheid te duwen. En hoe meer (slecht betaalde) zelfstandigen er komen, hoe harder de roep om (verplichte) zzp-verzekeringen.

Wil je meer weten over die plannen? Op ZZPkiest.nu staat ook een eerder in het FD verschenen column van Mathijs Bouman over de zzp én ‘flex-vast’plannen van de grotere partijen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wiebes: KvK-onderzoek bevestigt juist dat Wet DBA voor veel zelfstandigen verbetering is

CBS: grootste aantal nieuwe bedrijven sinds 2009