in , ,

De dubbele boodschap van Jong Ondernemen

Vandaag werd bekend dat de stichting Jong Ondernemen 900.000 euro subsidie krijgt van het Ministerie van Economische Zaken om ondernemers les te laten geven op scholen en universiteiten. Als vrijwilliger welteverstaan, dus onbetaald. Over waar al dat geld dan voor nodig is, zwijgt de stichting in alle toonaarden.

Er moet in het onderwijs meer aandacht komen voor ondernemerschap. Prima. Om dat te bevorderen krijgt de stichting Jong Ondernemen 900.000 euro van het ministerie van Economische Zaken, uitgesmeerd over drie jaar. Da’s veel geld. Het bedrijfsleven moet er eenzelfde bedrag in steken. Fair deal. Als sponsoren tekenden alvast ABN-AMRO, Deutsche Bank, Van Lanschot en Ziggo.

Vrijwilligerswerk

Het zo ruim bedachte Jong Ondernemen heeft nu dus dringend behoefte aan ondernemers om al die lessen ook daadwerkelijk te gaan invullen. Wie vandaag naar aanleiding van het persbericht naar Jongondernemen.nl ging, kwam al gauw terecht op een pagina waar ondernemers werden opgeroepen zich te melden.

Opvallend daarbij was de vermelding dat het om vrijwilligerswerk ging. Ik verbaasde me daarover. Zou die 1,8 miljoen euro dan echt helemaal opgaan aan bestuurders, klankbordgroepen, coördinatoren, management consultants, communicatieadviseurs, websitebouwers, kantoorverhuurders en leaseautoboeren? Zou bij het opstellen van de begroting dan geen rekening zijn gehouden met de ondernemers die zich vrijmaken om die lessen voor te bereiden en te geven, die stad en land afreizen, die omzet en winst laten lopen om jonge mensen iets moois mee te geven voor later?

Twitter

Ik twitterde daar dus wat over: Jong Ondernemen kreeg 900k subsidie van #EZ & zoekt nu #vrijwilligers om het werk te doen http://www.jongondernemen.nl/over-ons/vacatures.html #WTF

Meteen meldde zich @PaulinevDulken, “commercieel directeur Jong Ondernemen”: @PierreSpaninks Dus we mogen u inschrijven als vrijwilliger? Alle hulp nodig om zo veel mogelijk studenten te bereiken.

Een beetje brutaal, maar daar houd ik wel van. Dus ik schreef terug: @PaulinevDulken Ik werk graag mee tegen het ZZP equivalent van uw CAO salaris.

Waarna het verder stil bleef, commercieeldirecteur-gewijs. Gelukkig was daar nog @Jong_Ondernemen, de twitteraccount van de stichting. Daaraan vroeg ik: Wat doet @Jong_Ondernemen met die 900k subsidie, als ze voor het (nuttige!) werk vrijwilligers zoeken?

De reactie liet niet lang op zich wachten: @PierreSpaninks We gaan nóg meer jongeren ondernemend maken, samen met ondernemers. Daar is alle (financiële) hulp bij nodig!

Dat was niet wat ik had gevraagd, dus drong ik aan: @Jong_Ondernemen Fijn dat “we” jongeren ondernemend gaan maken, maar waarom zou ik er gratis aan meedoen als jullie er salaris voor krijgen?

Daar moesten ze even over nadenken. Om de tijd te doden kreeg ik alvast deze: @PierreSpaninks Kom vandaag meebeleven hoe mooi het is om jongeren te leren ondernemen in DeLaMar theater, #NFJO2013.nationalefinale.nl

Wat mij de opmerking ontlokte: @Jong_Ondernemen Frappant dat jullie me wel reclame blijven sturen maar niet inhoudelijk reageren op mijn vragen #900k

Dat was blijkbaar raak, want ik kreeg per kerende tweet een uitnodiging voor een gesprek: @PierreSpaninks We maken graag kennis om je alles te vertellen over het belang van jong leren ondernemen en wat daarvoor nodig is.

Denkend aan alle gastlessen die ik op scholen voor de journalistiek heb gegeven over freelancen en het bestaan als kleine zelfstandige, schreef ik terug: @Jong_Ondernemen Je hoeft me niet te overtuigen van het nut, en wat ervoor nodig is weet ik uit eigen ervaring. Mijn vraag is waarom loonslaven 900k subsidie mogen opsouperen terwijl ondernemers gratis het werk moeten doen.

Pissig

Toegegeven: dat laatste was een beetje lullig geformuleerd van me. Daarna bleef het dan ook stil. Geen woord meer van de stichting, geen woord meer van haar commercieel directeur. Zelf ging ik over tot de orde van de dag: ik ben immers ondernemer en er wachtten klanten. Maar tussen de bedrijven door bleef het knagen.

Een stichting haalt bijna twee miljoen euro op om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan het ondernemerschap. Omdat ze daar op school geen verstand van hebben. Weet ik, want dat zijn onderwijzers. Bij die stichting hebben ze ook geen notie. Snap ik, want dat zijn ambtenaren en managers. Dus doen ze een beroep op echte ondernemers. Vind ik top. Maar tegen de tijd dat ze bij de echte deskundigen zijn aangeland die het echte werk moeten gaan doen, is de subsidie op. Daar word ik pissig van.

Bubbels en kaviaar

Ik verwed er bubbels en kaviaar om dat, behalve de ondernemers op wie Jong Ondernemen zo’n dringend beroep doet, iedereen daar minimaal een keurig salaris voor krijgt en een vergoeding die de onkosten dekt.

Wat Jong Ondernemen hier flikt getuigt van minachting voor de passie, de ervaring, de deskundigheid en de inzet van die ondernemers. Blijkbaar is dat alles nog niet 1 euro waard op de 1,8 miljoen. Een fraaie dubbele boodschap, van een club die zegt het ondernemerschap te willen bevorderen. “Jullie moeten vooral gaan ondernemen, jongens en meisjes. Maar persoonlijk eten wij liever uit de staatsruif.”

NASCHRIFT 10/06/2013

De pagina waarop de “vacatures” werden gemeld was vanavond uit de lucht. Als ik naïef was zou ik denken: vast om de fout te herstellen.

UPDATE 11/06/2013

Commercieel directeur @PaulinevDulken laat weten: @PierreSpaninks zouden we nog meer subsidie nodig hebben. Jong Ondernemen is een stichting maar wordt verder als een bedrijf gerund. Daar dit te ver voor twitter gaat is er een uitnodiging voor een gesprek gestuurd. Uitnodiging aanvaard. Wordt vervolgd.

Written by Pierre Spaninks

Pierre Spaninks is ZZP-expert. Hij doet onderzoek naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de rol van de zelfstandige professionals, en adviseert daarover.

21 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PZO start nieuw platform voor ‘echte’ zzp’ers

Overgrote meerderheid ondernemers is dat uit vrije wil